Над 4300 са катастрофите в страната от началото на годината до септември, като при тях загиналите са 335-ма. Това сочат данните на МВР в деня за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

Въпреки месеците стоене у дома и изолацията, броят на жертвите на пътя продължава да е висок. През миналата година над 600 души са загубили живота си при катастрофа.

Основните причини за катастрофи остават превишената скорост, неправилното изпреварване, но и инфраструктурата, категорични са експертите.

Според изчисления на "Пътната агенция" са необходими около 3,5 милиарда лева за осигуряване на безопасни пътища в цялата страна.

Денят на възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия е и ден за размисъл, за осъзнаване на необходимостта от ново отношение и култура в движението по пътищата.

Тази година мотото на Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия е "Помним, подкрепяме, действаме".

Заради извънредната епидемична обстановка и невъзможността да се събират много хора на едно място, от МВР призовават всеки да почете загиналите у дома.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase