Снимка: БГНЕС
fallback

Управляващите се отказаха от идеята да има детски надбавки за всяко дете от следващата година, независимо от доходите на родителите. Късно снощи стана ясно, че ГЕРБ са внесли промени в Закона за държавния бюджет, с които връщат подоходния критерий.

Новите текстове предвиждат увеличаване на прага за отпускане, както и по-високи помощи. Но те няма да бъдат за всяко дете, както премиерът Бойко Борисов многократно обяви още преди представянето на бюджета за догодина.

ГЕРБ планира да насочи икономията от 205 милиона лева за по-високи заплати в МВР и месечни добавки на медиците, както и частично ще покрие обявения от здравния министър ангажимент за 600 лв. добавка към заплатата за всички лекари.

По данни на Министерството на финансите през 2020 г. надбавки получават към 570 000 деца от общо 1 250 000. Разширяването на помощта за около 680 000 деца щеше да струва допълнително на бюджета 390 млн. лв. за 2021 г.

Против идеята се обяви ВМРО, като посочва, че всяко дете в България трябва да получава държавна помощ, а настоящият доходен критерий ощетява голяма част от родителите.

"Децата на България не могат и не трябва да се делят по доходен принцип. На тази порочна практика, въведена по незнайни причини, трябва да се сложи край. В това сме категорични!", заявява ВМРО.

От партията определят и като контрапродуктивно противопоставянето на семействата с деца на лекарите и полицаите, защото точно в момента държавата няма нужда от тези вътрешно обществени битки.

"Противопоставянето на семействата с деца на лекарите и полицаите е контрапродуктивно и напълно ненужно на фона на обострящата се пандемия. Точно в момента държавата няма нужда от тази вътрешно-обществена битка.
Да не говорим, че именно подоходният критерий лишава към днешна дата децата на същите тези хора на първа линия от детски", пише в поцизия на ВМРО.

В прессъобщение на коалиционния партньор на ГЕРБ се казва, че правилата, по които отпускането на детски надбавки става сега, ощетяват голяма част от работещите родители, и са в полза на "хора, които умишлено укриват доходи или направо в маргиналните групи"

"Това беше и една от причините ние от ВМРО да инициираме създаването на нов, единен социален кодекс, който да въведе ред в тази област. Но докато кодифицирането в социалната сфера стане факт, настояваме поне видимата несправедливост, касаеща семейството, децата и една болна тема – демографската криза, да бъдат разрешени чрез детските надбавки в бюджета за 2021-а година", категорични са от партията.

Следва да се отбележи, че са немалко случаите, в които доходът на семейството надвишава минимално изискуемата от Закона горна граница, което води до невъзможността на тези семейства да се възползват от така заложената държавна помощ. Считаме, че предложението на ВМРО ще разшири финансовата подкрепа за българските семействата с деца, така че тя да достигне до всяко дете в България, каквато е била регламентацията до 2002 г.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 3 години

Махайте я тая социална сачевата обърка всичко на опаки. Ще събори герберите като едното нищо ще ги събори всеки ден нови и нови глупости.

47

Случаен минувач

преди 3 години

От друга страна, си представете ц. семейство. Имат 5 деца. Живеят в коптор. Мъжът пие и бие (или бие и пие), жената крещи и вдига скандали, децата сополиви и гладни. Доходи - под 500 на месец. Да, да им помогнеш. За 5 деца - да кажем 250 лв. месечно. Но къде е гаранцията че мъжът няма да ги изпие? Трябва помощта да е целева - примерно да се закупят учебници, помагала, при условие обаче, че малките ходят на училище. Също така дрехи, обувки, храна и т.н.

46

Случаен минувач

преди 3 години

Все пак трябва да има съобразяване с доходите. Представете си мъж и жена, програмисти. Нека да имат две деца. Модерно семейство на 21 век. Мъжът да взема 3 000 на месец от правене на реклами в нета, жената - и тя да взима 2 000. Е с 5 000 месечно ще могат съвсем спокойно да оправят децата, всякакви разходи, и семейната кола да поддържат и да я карат. Такова семейство не се нуждае от детски надбавки, мисля аз.

fallback