В разгара на пандемията - има ли ръст на хората с невротично поведение?

"Голяма част от тревожността провокира имунната система на психиката и културата на поведението ни. Голяма част от защитните реакции са дисфункционални, защитни. Намаляват чувството на тревожност, както го правят обезболяващите, но не решават проблема", каза психологът д-р Пламен Димитров в студиото на "Денят ON AIR".

Той сподели, че проучване, направено между март и края на октомври, показва, че има ръст на невротичните поведения, който е 2 пъти по-висок от този, наблюдаван през 2018 г.

"Спектърът е огромен. От пасивни реакции, които са от типа на примирението, отчаянието, дълбоката депресия до агресивни поведения, опит да се доминира, или да се издигат стандарти, които са неосъществими в практиката. Последният период от 9 месеца показаха невротизация. Това е основание да кажем, че не само българското общество, но и в глобален мащаб имаме психоемоционална вълна и ще трае много по-дълго", допълни д-р Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Според него изкупуването на лекарствата е естествен отговор на самозащита.

"Но е непродуктивно, защото води до самоуспокоение. Големите проблеми си остават, те не могат да бъдат решени с презапасяване с лекарства. 1/3 от българите ги изработиха през последните месеци. Хората, с които ние комуникираме, и са под карантина, преживяват най-добри ефекти, когато ги свържем с други, които вече са излекувани. Не се дистанцирайте социално, не се отчуждавайте помежду си, човешките отношения са начинът, по който лекуваме всички проблеми", подчерта проф. Пламен Димитров.

Вижте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase