Снимка: БГНЕС
fallback

Началното възнаграждение за лекар без специалност да бъде 1950 лева, настояват секторни синдикати, които искат  трайно увеличаване на лекарските заплати. Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и Медицинската федерация "Подкрепа" внесоха в Министерството на здравеопазването проект на Колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване", пише вестник "Стандарт".

Синдикалистите предлагат в колективния трудов договор да залегне между 40% и 60% ръст на стартовите заплати.

Предложението е началната основна месечна заплата за лекар без специалност да не бъде по-малко от 1950 лв., 1300 лв. за медицинските специалисти по здравни грижи, а именно медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори и зъботехници, и 900 лв. за болногледачи.

Синдикалистите приветстват отпускането на 1000 лева за работещите на първа линия, но отбелязват, че липсва ясна дефиниция за понятието първа линия.

Подчертават, че това е решение за една година, затова смятат, че най-справедливо е ръстът на възнагражденията да стане именно чрез договаряне на нови минимални заплати по категории и персонал в колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Здравеопазване ли?!

преди 3 години

Освен че трябва да се вдигнат заплатите, трябва да им се забрани частната практика извън болниците, освен при посещение на пациент, защото половината са се заврели по разни дупки и пръснати из целия град и докато ги намериш ставаш тотално зле. Навремето си имаше и стопматология в бониците и всичко си работеше перфектно, а сега е ХАОС..приемат те в спешното, наливат ти една банка и после айде върви си търси гастро-мастро или там какъвто ти трябва доктор по частни кабинети из града?!

35

Мъррр

преди 3 години

Тъжно е... един лекар за да стане истински такъв учи с години, в които хората като нас ходят на дискотека, на моренце и т.н. Според мен сумата е малка, но тук говоря за лекари, които наистина се посвещават на тази професия, това е призвание и НЕ Е за всеки, навъдили са се всякакви посредстевеници с диплома за лекар, които петнат името на тази иначе благородна професия ...

34

До 10

преди 3 години

Как ще сравняваш арматурист с лекар бе брато. Вие в час ли сте въобще. Навсякъде в т.нар. цивилизован бял свят лекар е една от най добре платените професии, вие чакате в Бг да ви работят млади лекари за по 500-700 лв заплати. Системата върви към своя край, но четейки такива мисли като на номер 10 си мисля че е напълно логично..

fallback