Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Само областите Видин, Добрич и Силистра остават в оранжевата зона за коронавируса, всички останали са в червената. Това информира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинга на МЗ.

Още по темата
Кунчев каза, че трябва да се мисли за продължаване на мерките във времето. Обмисля се ограничаване работата на заведенията за хранене до 22-23 часа. Освен това се препоръчва работа в офисите до 50% от персонала.

За учениците от 5-12 клас той смята, че дистанционното обучение трябва да се разрешава директно по области, както и да се преустановят извънкласните дейности за всички ученици.

ВУЗ-овете пък да преминат изцяло на дистанционна работа с изключение на упражненията по медицина, препоръча Кунчев. Хората над 65 години отново да пазаруват в "зелен коридор" сутрин, е друга мярка, която той смята, че отново трябва да се въведе.

Заради липсата на медици Кунчев смята, че контактни трябва да остават на работа след отрицателен pcr тест на третия ден от контакта. Освен това здравният министър да има право да командирова медици от доболничния сектор да се включат в борбата срещу вируса.

Кунчев опроверга твърденията за хаос. В болниците се лекуват 3200 души в момента и те получават пълната медицинска помощ, подчерта той.

По думите му има и случаи на забавяния, но фокусирайки вниманието въху този 0-1% създаваме впечатление за хаос.

Положението в Европа е изключително тежко, най-тежко в целия свят. Има само 6 страни, които са в оранжевата зона, всички останали са в червената.

388 на 100 хил. е нашата 14-дневна заболеваемост, което ни нарежда на 17 място сред 30 страни и на 4 място на Балканите. Показателите ни за смъртност ни нареждат на 10 място в ЕС и 4-то на Балканите.

900 теста на 100 хил. население са достигнати в момента. Средното за ЕС е около 2 хил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase