Снимка: БГНЕС

Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията, заяви здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на МЗ.

Още по темата
Ангелов каза, че благодари на тези, които спазват мерките. Най-ефективната мярка от всички е носенето на маска на закрито, това е мярката, която спасява живот, подчерта той.

По думите му следващата е физическата и социалната дистанция, затова трябва да се избягват струпвания и събирания, както и да се ограничат пътувания, които не са необходими.

4054 са а новодиагностицираните с коронавирусна инфекция у нас за последните 24 часа при направени 13 203 PCR теста. Починалите са 54.

Положителните медици са 2664. 1276 са активните случаи, от които 90 са в лечебни заведения.

Заетостта на леглата в страната от разкритите за лечение на коронавирус е близо 30 на сто, а в интензивните отделения около 20%.

Има достатъчно количество лични предпазни средства, информира министърът. 1700 флакона Ремдесивир ще пристигнат днес, следващото количество ще дойде другата седмица - 4300 флакона. Той обаче подчерта, че това лекарство не е панацея.

Ангелов каза, че всички болници са участвали в правенето на единен протокол за лечение на коронавирус и той ще тръгне днес към лечебните заведения в страната. По думите му нямаме специфичен медикамент за лечение на инфекцията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase