Националният кръводарителски център апелира повече хора да станат донори на кръвна плазма, което единственият метод, който облекчава инфектираните с COVID-19. Плазма даряват хора, чиито организми вече са се преборили с коронавируса. Икономистът Владимир Каролев през лятото премина през това изпитание и е имал желание да стане донор, но се оказва, че да дариш антитела не е толкова лесно.
 
"Не отговарях на възрастовата граница, тя май вече е променена. В началото на юли прекарах вируса и се оказа, че имам много антитела. Оказа се, че до 55-годишна възраст можеш да даряваш. След това проверих в сайта на Международния червен кръст - няма такава забрана", каза Владимир Каролев за Bulgaria ON AIR.
 
Той допълни, че възрастовата граница вече е вдигната на 65 години.
Още по темата
"Не става въпрос за хаос, сменили са наредбата, което е логично. Този вирус е доста опасен и хваща хората, които са в по-напреднала възраст. Има само три машини в цялата страна за даряване на плазма", отбеляза още икономистът.
 
Той бе категоричен, че ще дари плазма и ако трябва, ще чака на опашка за това.
 
"Чувствам се в перфектно здраве. Много малка част от хората с вируса развиват усложнения. Аз развих температура на втория-третия ден, бях приет в "Пирогов". Видях доста хора, които имат пневмонии и възрастни хора с придружаващи заболявания", посочи Владимир Каролев.
 
Каролев отбеляза, че бил свидетел на невероятна чистота в лечебното заведение и абсолютен професионализъм на лекарите и медицинските сестри.
 
"Персоналът знае, че когато си в тази среда, най-вероятно ще минеш през коронавируса. Имам страшен респект към хората, които видях в "Пирогов". Бързо може да се развие тежка пневмония. В момента, в който влязох, започнаха да ми бият инжекции за разреждане на кръвта. Убеден съм, че лекарите не вкарват в болницата, за да вземат 1600 лева. Аз лично минах през скенери и бях с двустранна бронхопневмония. Не ме държаха повече само защото Касата ще дава пари", разказа Каролев.
 
Икономистът е на мнение, че в здравеопазването предложенията на правителството са добри, но целият бюджет бил популистичен и насочен към спечелване на изборите.
 
"Аз го наричам "Бюджет за всеки по нещо". Дефицитът в бюджета ще расте, основни западни икономики ще минат през нови локдауни. Не виждам антикризисни мерки в бюджета. За мен е антисоциално да раздаваш пари на калпак", смята Владимир Каролев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase