Снимка: БГНЕС
fallback

След 6 ноември електронните направления за COVID-19 ще са факт, имаме уверението за готов продукт. Това заяви в "България сутрин" д-р Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз.

"Все още чакаме за електронната рецепта, която със сигурност ще улесни пациентите", подчерта д-р Николова.

По думите ѝ не е добре да има лимити за направленията, защото в заплащането на изследванията трябва да се включи не само НЗОК, а и Министерството на здравеопазването.

Електронните направления ще бъдат за бързи антигенни тестове, които се взимат от носа. Това е по-добрият вариант, за да се реагира бързо - в много от случаите PCR-a го чакаме по 48 часа и нито можем да сложим човека под карантина и да го изолираме, нито той знае какво да прави с близките си", обясни лекарят.

"В момента е много важно да мобилизираме потенциала си, а не да търсим вина в някого", заяви д-р Николова относно забавянето на направленията. Тя добави, че всички усилия трябва да бъдат насочени към борбата с COVID-19 и консолидирането на лекарското съсловие.

Пред Bulgaria ON AIR тя посочи още, че общопрактикуващите лекари са в непрекъснат контакт с всички болни и им се налага да работят по 10-12 часа на ден.

"Телефонът започва да звъни още от сутринта - болни, контактни на болните, хора под карантина. Ние, личните лекари, обаче не казваме, че изнемогваме, а 1/3 от починалите медици са общопрактикуващи лекари", каза д-р Гергана Николова.

Тя подчерта, че личните лекари не получават помощ от държавата за предпазни средства, а си ги закупуват сами.

"Ние сме основата, на която се държи здравната система, без нас тя ще рухне", категорична беше на финала д-р Николова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

МИС

преди 3 години

ДО ТАЗИ ГЕРГАНА МАЙ МНОГО И ХАРЕСВА ДА Я ДАВАТ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА ВМЕСТО ДА ПРЕГЛЕЖДА.ХАЙДЕ СТИГА,ЧЕ МНОГО РАБОТЯТ.МОЙТО ДЖИПИ ПРЕДИ 18ч ВЕЧЕ НЕМОЖЕШ ДА ГО ОТКРИЕШ.ГУТ БАЙ НА БОЛНИТЕ !.СТИГА СТЕ ЛАМТЕТЕ ЗА ПАРИ.ЗАСРАМЕТЕ СЕ!!!!!77006

18

+++

преди 3 години

Хайде стига с тази първа линия.Ние останалите на коя линия сме.Или нас Ковид и др.болести не ни хващат.Обикновенните работници като сроители,сметосъбирачи,работещите в търговията,услугите и другите сектори на икономиката не са на първа линия така ли?В миналите години като избухне грипна епидемия, всички сектори на икономиката се натоварват заради голямия брой болни,но никой не вика журналистите да се оплаква,а се справя както може.Всеки труд е достоен за уважение и не е редно да се подценява.

17

хах

преди 3 години

На първа линия личните лекари, ама друг път! А тая докторица Гергана се правърна в медийна звезда! Малко да кротне и да си гледа там пациентите като тяхно джипи! Ама нали е убаво да те показват по телевизията и да ти искат мнението и да даваш акъл...Ех мафия в бяло бре, ех....

fallback