Снимка: БГНЕС

След 6 ноември електронните направления за COVID-19 ще са факт, имаме уверението за готов продукт. Това заяви в "България сутрин" д-р Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз.

"Все още чакаме за електронната рецепта, която със сигурност ще улесни пациентите", подчерта д-р Николова.

По думите ѝ не е добре да има лимити за направленията, защото в заплащането на изследванията трябва да се включи не само НЗОК, а и Министерството на здравеопазването.

Електронните направления ще бъдат за бързи антигенни тестове, които се взимат от носа. Това е по-добрият вариант, за да се реагира бързо - в много от случаите PCR-a го чакаме по 48 часа и нито можем да сложим човека под карантина и да го изолираме, нито той знае какво да прави с близките си", обясни лекарят.

"В момента е много важно да мобилизираме потенциала си, а не да търсим вина в някого", заяви д-р Николова относно забавянето на направленията. Тя добави, че всички усилия трябва да бъдат насочени към борбата с COVID-19 и консолидирането на лекарското съсловие.

Пред Bulgaria ON AIR тя посочи още, че общопрактикуващите лекари са в непрекъснат контакт с всички болни и им се налага да работят по 10-12 часа на ден.

"Телефонът започва да звъни още от сутринта - болни, контактни на болните, хора под карантина. Ние, личните лекари, обаче не казваме, че изнемогваме, а 1/3 от починалите медици са общопрактикуващи лекари", каза д-р Гергана Николова.

Тя подчерта, че личните лекари не получават помощ от държавата за предпазни средства, а си ги закупуват сами.

"Ние сме основата, на която се държи здравната система, без нас тя ще рухне", категорична беше на финала д-р Николова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase