Снимка: БГНЕС
fallback

Силното земетресение, станало днес в Турция в 13.51 часа българско време, с магнитуд от 6,7 по Рихтер, по определение на българските сеизмолози е в много сеизмичен район и е усетено в почти цяла България - по високите етажи на сградите.

Това коментира за БТА доц. Петя Трифонова - заместник-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН.

Тя уточни, епицентърът на земетресението е на около 550 километра от София.

Имаме сведения, че земетресението е усетено по високите етажи в София, Русе, Варна, Бургас и в други български градове.

Опасност за страната ни от това земетресение няма, защото сме достатъчно далече от епицентъра му, обясни доц. Петя Трифонова.

По думите й данните за земетресението, определени от сеизмолози от различни страни, варират от 6,5 до 7 по скалата на Рихтер.

Епицентърът на земетресението се намира в морето - югозападно от Измир, на границата между Турция и Гърция, обясни доц. Петя Трифонова.

Тя съобщи, че вече има над десет последващи трусове с магнитуд над 4.

Oще по темата

Това е много силно земетресение и вероятно ще има щети и ранени в Турция, прогнозира заместник-директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Кро

преди 3 години

Усетен от цяла България е лъжа,аз не съм усетил никакъв трус тъй че истината моля

16

Анонимен

преди 3 години

Ако технологично не се е помогнало,би следвало линеаментът по неговотопродължение да се намести през гръцко,после албанско и пиринейско.Който е пропуснал лекциите го е страхда го каже и да вземе мерки.Трайте си!От стари хора е казано,че болест не секрие.Недоученото ,да си доучи и да него е страх.Вечни студенти- пропадналисгради.Нещо като,ковид в сянка.

15

муспи

преди 3 години

Това да се чува, такива радсостни новини! А не може ли да се комбинира и с някоя атомна бмба? А и султана защо мълчи - без него няма майтап.

fallback