Снимка: БГНЕС
Не се планира повторно затваряне на театри, кина и опери. Това заяви министърът на културата Боил Банов. Директорите все пак имат право да преценяват дали да затворят или да отлагат постановки при наличието на болни артисти и работници.
 
"Едни от най-защитените места в момента са театрите, оперите и киносалоните - там е осигурена дистанция, хората вътре не разговарят, с маски са, потоците са регулирани на влизане и излизане", обясни министърът. 
 
Той изтъкна, че проблеми идват от заразени артисти или технически персонал.
 
"Подсигурили сме цялата система, хората са спокойни,разбраха, че държавата се е погрижила за възнагражденията им. Действаме според обстоятелствата и няма да затваряме нищо. На места самите директори преценяват дали да ограничат спектаклите според броя на заболелите в колективите", допълни Банов.
Още по темата
 
"Осигурени са буфери в новия бюджет, тази система, по която сега действаме, ще продължи да действа до пролетта. Парите за култура в новия бюджет са 8 млн. лева допълнително, осигурени са и 5 млн. допълнително за киното", уточни министърът на културата. 
 
"Помогнахме и на независимия сектор, в областта на културата помогнахме та всички сериозно и дългосрочно. Инвестирахме много средства не просто в оцеляването, а в развитието", отбеляза Банов.
 
Министърът категорично заяви, че промените в Закона за радиото и телевизията не са правени на тъмно.
 
"Аз лично съм извадил няколко члена по този проект за закон и те наистина касаят вандатите на генералните директори и управителните съвети. Направих го, защото именно председателят на парламентарната комисия - Вежди Рашидов, внесе още през лятото едни промени, които касаят мандатите и тяхното удържаване. Тогава 60 интелектуалци се подписаха срещу този закон, в оммента подписката е над 2000 човека и той го изтегли следдва дни. Няма как след такава акция, Министерството на културата да извади пак удължени мандати", обясни още Боил Банов и допълни, че промените се обсъждат публично, а закона още не е внесен в парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase