Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кметът на София Йорданка Фандъкова свика заседание на Общинския оперативен щаб за ограничаване на разпространението на COVID-19, съобщиха от Столична община.

По данни на директора на Столичната Регионална здравна инспекция (РЗИ) д-р Пенчев в последната седмица се регистрира устойчив ръст на броя на заразените и настанените в болница. Към 9 юли в София са хоспитализирани 155 души, от които 27 са в интензивни отделения.

Още по темата

По време на заседанието са обсъдени конкретните дейности, които се пред приемат за изпълнение на новата заповед на министъра на здравеопазването.

От утре, 10 юли, се забраняват посещенията във всички дискотеки, пиано-барове, нощни клубове и други нощни заведения за развлечение на закрито. Посещенията се допускат само на открити нощни заведения при заетост до 50% от общия капацитет на местата и при спазване на дистанция от 1.5 м.

Не се разрешават групови празненства на открито и закрито с повече от 30 присъстващи.

Културните и развлекателни мероприятия, в това число, театри, кина, концерти, сценични прояви, могат да се провеждат при заетост до 50% от общия капацитет на местата и при спазване на дистанция от 1,5 м.
Конгресно-конферентните мероприятия, семинари и изложения също могат да се провеждат при заетост до половината от местата.

Без публика ще се провеждат всички колективни и индивидуални спортни мероприятия на открито и закрито, с тренировъчен и състезателен характер.

Забраняват се посещенията на външни лица в лечебните заведения за болнична помощ и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Преустановяват се присъствените учебни занятия в центровете за подкрепа на личностното развитие и в специализираните обслужващи звена от системата на предучилищно и училищно образование, и висшите училища.

Кметът на София Йорданка Фандъкова възложи засилен контрол за спазването на въведените противоепидемични мерките на обществени места. Продължават проверките за носене на предпазни маски в градския транспорт. От утре съвместни екипи на СДВР, РЗИ - София и БАБХ ще проверяват търговски обекти за осигуряване на нужната дистанция и носене на предпазни маски.

Коментари Напиши коментар

110

Анонимен

преди 1 месец

Искам да светна всички идЕотЕ тук!!!
Маските не са да пазят вас !!!
С маските пазите дригите хора!!!!!!!!!!!
Лошата новина е че ако сте заразени се самобетонирате с маската до състояние на амог.
А градският и всяакъв друг обществен транспорт трябва да бъде спрян до пълното изчезване на короната.
Това е положението за добро или за лошо.
Пазете се!!

109

?

преди 1 месец

Йордана да иде с маска на уста да се повози в градския транспорт да видим колко време ще издържи.
-----

И какъв е толкова сложният проблем? Возя се с маска, поставена НА НОСА, по 20-30 минути. Въпросът е да не си отваряш устата и да дишаш само през носа. От устата като лъхаш маската се запотява и омирисва.

108

Анонимен

преди 1 месец

Йордана да иде с маска на уста да се повози в градския транспорт да видим колко време ще издържи.