Снимка: БГНЕС

Финансирането на мярката 60/40 за запазване на заетостта през следващата година е един от основните спорни въпроси между бизнеса, синдикатите и правителството.

Още по темата
Това стана ясно на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което социалните партньори обсъдиха проекта на държавен бюджет за 2021-а година, както и проектобюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване за догодина.

Онлайн заседанието продължи пет часа.

Бизнесът има възражения по предложенията на правителството, тъй като са направени в период на криза. Синдикатите искат увеличаване на максималния осигурителен доход. Спорен остана въпросът за изплащането на болничните, предаде БНР.

Според КНСБ това е най-щедрият бюджет напоследък заради предвидените близо 4,4 млрд. лева в повече като разходи. 1,2 млрд. лева отиват за заплати, в образованието има 820 млн. лева повече, в здравеопазването 680 млн. лева и за социалното осигуряване, подпомагане и грижи - над 2,3 млрд. лева повече.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България не крият притесненията си от 10 млрд. лева дефицит и питат как е формиран и за какво се харчи.

Синдикатите са "за" ръст на минималната работна заплата, работодателите "против" – заради кризата. Синдикатите одобряват добавките към пенсиите и детските. Според бизнеса значителна част от т.нар. "еднократни" разходи рискуват да се превърнат в постоянни и така се застрашава дългосрочната фискална устойчивост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase