Снимка: БГНЕС
fallback

Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията на територията на страната, заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на пресконференция на националния оперативен щаб.

Той представи последните данни, според които сред починалите в последния ден имаме и по-млади починали – мъж на 40 години без придружаващи заболявания и жена на 46 години, която е имала заболявания.

"За последното денонощие тестовете са 8738. 1472 са новите случаи. 33 335 са общо потвърдените, а 17 598 са излекуваните. 14 689 са активните случаи в страната. Излекуваните са повече от активните случаи до момента. 1727 са медицинските лица, които са позитивни. 45 са за последното денонощие, от които 14 лекари, 13 сестри, 4 санитари и 4 фелдшери“, каза още той.

Петте най-засегнати области с хоспитализирани хора в лечебни заведения са София с 425 случая, следва Пловдив – 208, Благоевград – 197, Бургас с 97 и Шумен с 82.

Най-големият проблем в момента е с медиците на първа линия – имаме сериозен недостиг по отношение на техния физически капацитет, посочи здравният министър и уточни, че всички са изморени, има и болни лекари и дори такива в реанимация.

"Имаме нужда от помощ! Решението го виждаме в активното участие на лекарите в доболничната помощ – специалистите в ДКЦ-тата. Лекарите в лечебните заведения работят 24/7 за всички нас!", посочи здравният министър.

Той призова кметовете в общини, където има недостиг на лекари, да се направят срещи с лекари в доболничната помощ и да бъдат назначени под някаква форма в болниците, за да помогнат и да получат полагащото им се възнаграждение.

Ангелов посочи, че ще се обсъди и студентите 6 курс медицина да помогнат на лекарите в лечебните заведения и това да се признава за техен стаж. Ще се говори и с медициските колежи, за да се търси решение на липсата на медицински сестри и персонал в заведенията, където има нужда от помощ!

Здравният министър отново призова да се спазват мерките, за да се намалят хората, което ще се заразят с вируса.

Заболелите у нас с 136 на 100 000 и така ние сме на 21 място в страните от ЕС, както и на четвърто на Балканите, обяви доц. Ангел Кунчев.

У нас само област Видин остава в зелената зона със заболеваемост под 20 на 10 000.

Благоевград, Габрово, София-град, Сливен, Търговище и Шумен са в червената зона. Очаква се и още области следващата седмица да попаднат в червената зона.

Има остра крива на нарастване на случаите в последните дни, призна доцент Кунчев.

"Този процес ще продължи и по-голяма част от областите в оранжевата зона ще попаднат следващата седмица в червената. Не може да се каже, че териториално може да се хванат закономерности. Там, където има епидемиологични взривове, се повишава заболяемостта и след вземането на мерки, намалява", посочи още Кунчев и продължи:

"Целим върхът да започне да намалява темпа и да се задържат показателите. Засега сме далеч от това. Смъртността продължава да се повишава, но с по-малки темпове. Продължава да се затвърждава тенденцията за намаляване на възрастта на засегнатите лица, но без това да води до по-висока смъртност“, допълни той.

Нищо различно от това, за което сме предупреждавали, не се случва. Трябва да сме отговорни, но без паника, посочи проф. Тодор Кантарджиев.

„Здравната система прави каквото може, държавата прави каквото може, всички колеги правим каквото можем и ако разбиране от хората, нещата ще станат още по-добре“, заяви още той.

Той посъветва отново да се спазват трите Д-та и сега слагаме едно четвърто Д – витамин Д.

„Никакви свръх дози, витамин Д се взема с прекъсване“, уточни професорът.

Той призна, че маските не спасяват на 100%, но значително намалява риска от заразяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

185

valdes

преди 3 години

Манипулацията в действие....Представете си - 24 непрекъснато работели лекарите но питам КАКВО !!!!!!!!....Кой носи хапчетата . Човек на легло е и !!!!!...Всяка една деонст я върши техниката... Тези персони незнаят какво значи натоварване и работа.... Това е ласкателство на една прогнила система....Само един парадокс- бъркане в носа - секрет - реактив и на машинката за тестване и то само за 120 лв. Това се нарича НИСКОКВАЛИФИЦИРАНА РАБОТА. Реална цена за труд 3 лв. Това е ...Били опаковани ами

184

Анонимен

преди 3 години

ПОмощ?Винету да тегли нов заем.Това е спасението.Заеми до дупка.

183

Селянин с колело

преди 3 години

30 години държавата държи лекари,учители,че дори и научните си работници на ръба на бедността.Сега молите лекарите да помагат,учителите да обучават,учените да работят ваксини.Те сменят памперси и чистят къщите на охолна Европа.Никой ли не се сети,че на тях ще дойде време да се разчита.Бог да пази България и децата ни.

fallback