Снимка: БГНЕС
fallback
На 83-годишна възраст почина проф. Христина Вучева, икономист и бивш финансов министър в кабинета на Ренета Инджова.
 
"С дълбоко прискърбие съобщаваме, че днес, 15.10.2020 почина Проф. Христина Вучева, български икономист, заместник министър председател и финансов министър на България 1994-95г.", се казва в съобщение на семейството, цитирано от БГНЕС.
 
"До последния си дъх проф. Христина Вучева беше един от най-силните гласове в защита на правовата държава и моралните принципи на държавно управление. Любящ родител, верен приятел и обществен активист до последнния си дъх, тя помагаше на всички ни да бъдем по-добри. Ще липсва", се казва в съобщението на сем. Вучеви.
 
С оглед на епидемиологичната ситуация в страната опелото ще се проведе в тесен семеен кръг.
 
Христина Вучева е родена на 15 февруари 1937 година в Пазарджик. Завършва счетоводна отчетност във Висшия икономически институт „Карл Маркс“ (днес УНСС) в София.
 
През 1990-1991 година Вучева е съветник в Министерски съвет, а от 1992 до 1997 година оглавява дирекция „Икономическа и социална политика“. През този период участва активно в разработването на концепцията за масова приватизация. През 1994-1995 година тя е вицепремиер и министър на финансите в служебното правителство на Ренета Инджова. От 1996 до 2009 година е преподавател по финанси в УНСС.
 
Поклон пред светлата ѝ памет!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

минувач

преди 3 години

Жената поне разбираше от икономика и финанси.

46

Смях

преди 3 години

Доста са интересните моменти от финансовите среди, но специално за Христина Вучева, най-интересното беше как ядосваше Владимир Каролев и той си тръгваше от всички дискусии в телевизиите. Тя беше доста по-добра от него като финансист, а той се опитваше да я обижда на старост и възраст. Между впрочем, този, който е работил в канадски магазин през 90-те г., може да прави същото и в България.

45

Анонимен

преди 3 години

Проф. Вучева беше от най-добрите български финансисти. Имам предвид имена като Георги Петров, Пламен Орешарски, Стоян Александров и другите бивши и настоящи преподаватели от УНСС и министри на финансите. Единственото изключение от това правило е предпоследният, за сега, министър на парите от правителството на Герб Владислав Горанов. Той емитира облигационният заем за 16 милиарда лева.

fallback