Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Ако някой се отклонява от европейската линия, това не е България. Резолюцията не може да предизвика преки политически заключения. Това каза политологът проф. Петър-Емил Митев пред БНР.

Той подчерта, че ако Европейският парламент e можел да сменя правителства, то отдавна е щял да смени правителствата на Полша или на Унгария.

Oще по темата
Подкрепата на ЕНП спрямо ГЕРБ е инвестиция в партията на Бойко Борисов. Изказването на председателя на ЕНП Манфред Вебер в подкрепа на ГЕРБ има много по-голяма тежест от отправените критики. Не само това правителство е виновно за проблемите в нашия вътрешен живот, посочи още той.

По думите му няма единство на общественото мнение по отношение на протестите, макар че преобладава положителното. Сегашната политическа криза се отразява не само върху рейтинга на премиера, но и върху този на президента. Имаме опасна делегитимация на институциите. Това вещае опасен път на хаотизация с неясен изход, смята проф. Митев.

По думите на политолога вероятно управляващите ще останат на власт до март.

"Протестите започнаха като щурм, през август се спихнаха и се появиха политологически прогнози, че през септември ще се възстанови в същия мащаб от началото, което не стана", посочи той и допълни, че е очевидна партизация на протеста.

Според проф. Митев парадоксално е, че най-много от протеста печели този, който не участва в него - Слави Трифонов.

"Вероятно на тези избори ще се получи един шарен парламент с изключителна трудност да се намерят мостове, които да осигурят политическа стабилност на страната. В този смисъл на хоризонта не се вижда добрата новина", смята политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 3 години

Най накрая то тези институции само пречат на хората не им помагат което ознсчава че нещо им е сбъркано

18

Чебурашка

преди 3 години

Делигитимизазията на институциите в България е една от главните цели на руската хибридна война срещу България. И главният руски агент Радев успешно я изпълнява.

17

Съгласен

преди 3 години

Прав е политолога. В България има само една работеща институция - Шиши. Всяко по висше назначение се съгласува с него. И всяко евро се засмуква като с прахосмукачка.

fallback