Снимка: БГНЕС

Ако се запази това ниво на разпространение на COVID-19, здравната ни система ще има проблем, каза националният консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров пред bTV.

Според него има различни причини за повишаването на заразените с коронавирус у нас през последните дни.

"Сега се правят тестове по показание, а през лятото имахме много здрави хора, които се изследваха, за да пътуват, а това е повлиявало на статистиката. Друга причина е, че идват есенните месеци и прекарваме повече време в затворени помещения с други хора", обясни проф. Петров, но отбеляза, че най-добре е този въпрос да бъде коментиран от епидемиолозите, а той не е такъв специалист.

Важно е предпазването, но не само под формата на карантина, а и като обеззаразяване, каза Петров. Той цитира изследване на Станфорд, което е показало, че пречистването и йонизирането на въздуха в затворени помещения също помага за предотвратяване на разпространението на коронавируса.

"Няма да имаме ясното кои са ефективните лечения и начини за предпазване срещу коронавируса, преди да са изминали 2-3 години и статистиката да го покаже", каза още той.

„Всички сме, за съжаление, на принципа на пробата и грешката, но вече много знаем за вируса, много знаем за усложненията. Също знаем, че не малка част от хората, които са заразени, го карат леко. Има случи и случаи“, каза проф. Петров.

"В началото се смяташе, че имунокомпрометираните заради слабия имунитет или тези, които са на цитостатици, ще бъдат най-уязвими към заразата с коронавирус, тези със злокачествени и системни заболявания. Оказва се, че уж бурната реакция на уж силната имунна система може да изиграе негативна роля и понякога да доведе миокардит, тоест възпаление на сърдечната тъкан“, обясни кардиологът.

Пандемията взема и косвени жертви. Такъв е случаят с много пациенти със сърдечно съдови заболявания. Последните два дни имах трима пациенти, които ми казват, че са имали записани часове, но поради ситуацията с COVID-19 не са дошли, разказа кардиологът и подчерта, че в световната статистика вече е отчетен подобен проблем и при нас сега идва, а именно – усложнения при пациенти поради отлагане. Отлагане заради страх или забавяне на екипа поради отклоняване на ресурса.

В България от март месец насам бяха затворени сърдечни отделения, за да обслужат заразени с коронавирус пациенти. И тези пациенти, които не знаят, идват в една болница, чието кардиологично отделение е превърнато в COVID-19 отделение и те са пренасочвани, обясни още проф. Петров.

По-късно през деня проф. Петров изпрати и допълнителна позиция, по повод гостуването си в телевизията.

Категорично смятам, че понастоящем подготвеността на нашата здравна система за посрещане на тази и по-тежки епидемии е на изключително добро ниво. Натоварването на нашите интензивни легла с пациенти позитивни по COVID-19 е едно от най-ниските в Европа и капацитета на нашата здравна система е поне десетократно по-голям. Както много добре се вижда от статистиката, смъртността на брой заболели у нас намалява и се приближава до тази в Швеция и Германия, т.е. до страните, чиято здравна система най-добре се справя, въпреки високия брой заболели в тези страни, т.е. превенцията в тези страни е дори по-неефикасна.

Очевидно навреме предприетите ограничителни мерки в нашата страна доведоха до облекчаване на натиска върху здравеопазната ни система и дадоха възможност както на Министерство на здравеопазването така и на отделните болници да въведат необходимите организационни и персонални изменения, които да подготвят системата за посрещане на различни сценарии.

Здравната ни система засега е добре подготвена и дори няма нужда от затягане на мерките. Защото при тези нива на ежедневна заразеност на 100 000 души население сме на едно от най-благоприятните места в Европа и е повече от очевидно, че както превантивната така и здравната стратегия у нас в момента функционират изключително добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase