Повече от половин година мина от началото на пандемията. Вчера се проведе среща между общопрактикуващите лекари и главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Успокои ли се напрежението сред джипитата?

"Още нямаме изготвени алгоритми за работа в условия на грип и пандемия. Личните лекари нямат указания, конкретно насочени към тях. В Пловдив има разкрити кабинети за Ковид-19, а такива в София няма", каза за "България сутрин" председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов.

Той бе категоричен, че в София трябва да има поне по един на община кабинет за пациенти със симптоми на коронавирус.

Още по темата
"Хората могат дори да се самонасочат към такъв кабинет. В Пловдив има такива разкрити кабинети, има къде да отидете. Настояваме за такива кабинети и да можем да назначаваме по някакъв алгоритъм за PCR тестове", подчерта д-р Миндов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му в тези кабинети ще има пълно обслужване и ясно и точно ще се преценява състоянието на пациента. Д-р Георги Миндов отбеляза, че при срещата с доц. Кунчев общопрактикуващите лекари са поискали да могат да издават електронни направления за безплатни PCR тестове на пациенти със симптоми на коронавирус.

"Вирусът е многолик. При всеки човек се проявява различно. Ние искаме да няма лимит на тези PCR тестове. Имаме разбиране и уверение, че трябва да можем да завършим диагностичния процес. Има хора, които ще злоупотребят, но те ще са малък процент", смята председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

Той допълни, че тази година има много по-голям интерес към противогрипните ваксини, като до седмица-две трябва да бъдат получени при общопрактикуващите лекари.

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.