На 30 септември приключиха масовите проверки в училища и детски градини за това дали се спазват мерките против COVID-19. Две седмици Агенцията по храните е извършвала надзор в три направления.
В БАБХ са подадени над 200 сигнала за нарушения като цяло само за септември.
"Тъй като кухните не са работили цяло лято, искахме да видим какво е тяхното състояние. Една от задачата е да проверим готовността на тези обекти, втората задача са самите храни. Много подробно се проверяват какви храни влизат, техния произход и спазват ли се сроковете на годност. Третото направление няма как да не е свързано с COVID-19. Нашите инспектори следят дали персоналът спазва изискванията ни", коментира д-р Любомир Кулински от Българската агенция за безопасност на храните в ефира на Bulgaria ON AIR.
Той обясни, че до този момент нито СЗО, нито европейският орган за безопасност на храните има потвърдено научно становище, че COVID-19 може да се предава чрез храната.
"Както всички, така и контролните органи се учим по времето на тази пандемия. Мерките засега са абсолютно адекватни, строго следим за тяхното спазване", допълни той.
Той обясни, бе от БАБХ са открили няколко нарушения - най-често констатиране на храна с неясен произход, а понякога част от персонала не е с редовно заверени здравни книжки.
Кулински уточни още, че ако някой покаже симптоми подобни на тези на грип, веднага се отстранява от работа и отива на преглед. Наблюдава се дали се извършва дезинфекция на сервизните места.
"Нещата са в нормата, драстични разлики от годините назад не виждаме, освен това, че се работи в условията на пандемия", допълни той.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
fallback
fallback
fallback
Коментари Напиши коментар
9
Анонимен
преди 3 годиниТо и за САРС-2 няма доказаталства, ама...
8
Анонимен
преди 3 годиниРазпространението му започна от храните преди да почне да се предава по въздушно-капков път между живите същества като хората,че по описанието на действието му не се изключва развитието със съществуването му само между живи организми в обусловена среда на тяхното съществуване по характеристики,параметри на средата съвместима за въздействието му т.е. има по широк обхват за среда на съществуване,развиване,размножаване,разпространение,които преодолява по индивидуален начин приспособим към средата.
7
Човек
преди 3 годиниЧрез храната може и да не се предава уж, но чрез ползването на посуда( лъжици, вилици и т.н.), докосвани от заразен персонал може ! Всеки, който има глава на раменете си, не тиква, е нужно да си направи нужните изводи дали точно сега е времето да кисне по кафенета и кръчми...