На 30 септември приключиха масовите проверки в училища и детски градини за това дали се спазват мерките против COVID-19. Две седмици Агенцията по храните е извършвала надзор в три направления.
 
В БАБХ са подадени над 200 сигнала за нарушения като цяло само за септември.
 
"Тъй като кухните не са работили цяло лято, искахме да видим какво е тяхното състояние. Една от задачата е да проверим готовността на тези обекти, втората задача са самите храни. Много подробно се проверяват какви храни влизат, техния произход и спазват ли се сроковете на годност. Третото направление няма как да не е свързано с COVID-19. Нашите инспектори следят дали персоналът спазва изискванията ни", коментира д-р Любомир Кулински от Българската агенция за безопасност на храните в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той обясни, че до този момент нито СЗО, нито европейският орган за безопасност на храните има потвърдено научно становище, че COVID-19 може да се предава чрез храната.
 
"Както всички, така и контролните органи се учим по времето на тази пандемия. Мерките засега са абсолютно адекватни, строго следим за тяхното спазване", допълни той.
 
Той обясни, бе от БАБХ са открили няколко нарушения - най-често констатиране на храна с неясен произход, а понякога част от персонала не е с редовно заверени здравни книжки. 
 
Кулински уточни още, че ако някой покаже симптоми подобни на тези на грип, веднага се отстранява от работа и отива на преглед. Наблюдава се дали се извършва дезинфекция на сервизните места.
 
"Нещата са в нормата, драстични разлики от годините назад не виждаме, освен това, че се работи в условията на пандемия", допълни той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase