Снимка: БГНЕС
fallback

Мярката с допълнителните 50 лева към пенсиите вероятно ще продължи до март 2021 г. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред депутатите от парламентарната социална комисия.

Около 56 лева средно на месец дават пенсионерите за лекарства, според статистиката. С тази мярка от допълнителни 50 лева към пенсиите възрастните хора ще бъдат подкрепени както за купуването на лекарства, така и по отношение на профилактиката във връзка с коронавируса, посочи министърът.

Oще по темата
Сачева заяви, че желанието на правителството е да бъдат подкрепени всички пенсионери, като същевременно се запази солидарният и справедлив модел на пенсионната система.

По думите на министъра, обсъждат се различни варианти, като най-благоприятният е минималната пенсия да стане 300 лева, а максималната - 1400 лева. Това означава и вдигане на максималния осигурителен доход, възможно е да стане 3200 лева. Минималната заплата ще стане 650 лева. От думите на министъра стана ясно, че по-скоро подкрепя предложението на КНСБ за увеличаване на всички пенсии, предаде БТА.

Не е взето още решението дали увеличението ще е от 1 януари или от 1 юли, но принципът ще бъде всички пенсионери да получат такова. Обсъжда се дали то да е през увеличаване на тежестта на година осигурителен стаж или през диференцирано увеличение чрез "швейцарското правило", но при всички случаи ще има и осъвременяване през швейцарското правило.

Минималният разход за промените е около милиард и двеста милиона до три милиарда и осемстотин милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

134

Gabi

преди 3 години

ЕВАЛА БОЙКО Е НОМЕР 1 БАБАКЯН ДА ЗАМИНАВА ЗА НАГОРНИ КАРАБАХ

133

народ

преди 3 години

Най-ниските пенсии в ЕС са в България, пресмятат в euromag.ru и посочват, че средната пенсия в нашата страна е 125 евро. Румънските пенсионери получват средно 175 евро, в Литва 222, в Естония 232, в Латвия 304Във Финландия пенсията е 58,4% от заплатата, която средно е около 3700 евро, но от тази сума трябва да се приспаднат данъци и други плаща

132

Анонимен

преди 3 години

Нямаше да има такива разлики между пенсиите,ако при индексациите се разпределяше поравно цялата сума на вски пенсионер,а не чрез проценти...високите пенсии стават още по-високи,а ниските все са си ниски...тук е заровено кучето...

fallback