fallback

Първата партида на противогрипната ваксина вече е изчерпена в аптечната мрежа, предупреждават от бранша. 88 000 дози са изкупени от началото на септември.

На този фон обаче COVID-19 у нас продължава да се разпространява, а броят на заразените учители и ученици расте.
 
"Всички лекари започнахме да говорим за бъдещия грип и възможностите за използване на ваксина отдавна. Може би това е една от предпоставките хората да започнат навреме да търсят противогрипните ваксини. Това, че ваксината се търси показва загриженост за собственото здраве и отговорност за него", коментира вирусологът проф. Радка Аргирова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Тя е категорична, че при грипа, както и при коронавируса, ако искаш да предпазиш себе си, предпазваш поне най-близките си. Аргирова допълни, че противогрипната ваксина не може да ни пази от коронавирус специфично, но неспецифично - да.
 
"България все още изостава и е една от страните с най-малък ваксинален обхват", допълни още тя.
 
За последното денонощие 290 са новите случаи на COVID-19 при направени над 4 800 PCR теста.
 
"Нека да подчертаем, че ако гледаме само цифрите, това не дава пълен поглед. Става въпрос за локално разпространение на вируса, това не е дифузно. Тогава е ясно, че мерките, които могат да се вземат, са много по-адекватни", коментира вирусологът.
 
Според нея училищата няма да станат червени точки на заразата.
 
"Доста се стреснаха родители и ученици. Това скоро ще намалее, но никога няма да бъде напълно ликвидирано. Винаги ще има тлеене на тази зараза, ако не се постоянства с мерките", смята проф. Аргирова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

о ....

преди 3 години

На кака Радка Аргирова, с нейната сестра, баба Йордана Аргирова навремето бяхме дружки. Що мъжорля изполомихме, що ракия, вино и уиски издънихме, що заведения обиколихме. Оф, какви времена бяха!Всеки ден на Леге правихме купон, swingers ни беше в душата.Няма празен ден при нас, а сега нейната сестра ни дрънка молумщини.Ама како Радке, колко много неща си изпуснара в този живот, а той доста кратък.С кака Йордана обикаляхме и плувните басейни нощем, къпането голи ни беше страстта. Вируси ..?

9

Анонимен

преди 3 години

До Признавам сиАбсолютно правилно,само да добавя и чесъна към списъка

8

Признавам си

преди 3 години

Тая глупост, да се ваксинирам срещу грип за я направих веднъж. Ами пак си бях хремава, сополива и кашляща цяла зима, дори бонус малко повече от обикновено. Тъй че, обличайте се топличко, пийте чайчета с ром, гризкайте лимони и не се впрягайте на глупостите им!

fallback