Снимка: МО

"Няма просперираща държава в света, която няма боеспособна и силна армия“, това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов днес по време на тържествения ритуал по полагане на военна клетва от 66 курсанти във Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров“.

Те влязоха в курсантските редици на 14 август 2020 г. и преминаха базова военна подготовка, която включва физическа и строева подготовка, обща тактика и обучение по дисциплините "Огневи системи и теория на стрелбата“, "Основи на военното право и нормативната уредба на въоръжените сили“ и "Ядрена, химическа, биологична защита и екология“, съобщиха от Министерството на отбраната.

Каракачанов подчерта, че младите хора започват да осъзнават, че воинската професия е добра перспектива. "Преди четири години, когато станах министър, випускът беше 18 човека, тази година е 66 и още двама медици ще допълнят строя. Това показва, че нещата вървят в положителна насока“, заяви Каракачанов пред журналисти.

Той бе категоричен, че след 25 години съкращения и липса на визия сред политиците, все повече хората разбират, че армията е един от най-важните стълбове на държавността.

"Неокомплектоването започна малко по малко да се преодолява. Разбира се не с тези размери и темпове, които на мен ми се иска, но тенденцията е положителна. Хората, които постъпват във военните училища и армията, са повече и това се дължи на отношението, което виждат“, допълни министърът на отбраната и припомни, че ВВМУ "Н. Й. Вапцаров“ е класирано сред най-добрите военноморски училища в света.

След полагането на клетвата от курсантите академичният съвет на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров“ удостои със званието "Доктор Хонорис кауза“ генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

Коментари Напиши коментар

58

запознат

преди 1 година

До анонимен 56,Този наистина, ако е бил компютърен специалист, още повече и с два езика, какво търси в армията? Аз знам случай пък военнослужещ офицер, влазъл и изкарал по-голямата част от обучението си във ВА, напуска като си плаща и обучението и отива да работи за частна фирма.

57

запознат

преди 1 година

Докато разни пенсионери определят със сътбите на младите офицери, сержанти и войници, нищо няма да се промени в армията. Така наречените АПЗ-та са добре. Иначе относно длъжностите, за които са необходими специфични умения,много рядко се гледа кой за коя длъжност е най-подходящ. Обикновено се работи на принципа- "Ти на мене, аз на тебе!" и си уреждат техните хора.

56

баце

преди 1 година

Каракачанката да вземе да отслужи ък тогава да говори глупости. Армията е професионална бе *** . Има ли желаещи ще има такава структура. Няма ли желаещи да бъдат професионални войници, трябва да погледнат навътре и да погват да подават оставки . ***.