Снимка: НИМ

В Козлодуй днес се състоя официалната церемония по откриването на реновирания „Параход Радецки”, съобщиха от Националния исторически музей.

На кораба е представена музейна експозиция за историята на паметния поход на Ботевата чета от Козлодуйския бряг до връх Околчица и геройската гибел на поета-революционер, което е дълбоко емоционална тема за всеки български гражданин. Пътят към безсмъртието на Христо Ботев и 200-те храбри мъже, тръгнали в неравна битка с тиранина, започва от борда на парахода „Радецки”.

Една от атракциите, които предлага параход „Радецки” на посетителите, е едночасова разходка в пристанище Козлодуй. Плаванията се извършват само в месеците май – октомври.

От НИМ допълват, че на всеки пет години се извършва основен преглед и ремонт на конструкцията, механизмите, съоръженията и оборудването на кораба. Прегледът се прави на доково съоръжение и е предпоставка за  продължаване срока на валидност на корабното свидетелство за извършване на плавания в акваторията на Козлодуй.

В началото на месец юни миналата година МС отпусна финансови средства в размер 437 000 лева за планов преглед и ремонт на моторен кораб „Радецки”.

В периода ноември 2019 –  януари 2020 г. са извършени ремонтните дейности по корпуса и надстройките на кораба, рулева система, кингстонови сандъци, котвени вериги и основен ремонт на гребни-двигателни колеса на доковото съоръжение на изпълнителя в пристаинщето на гр. Браила, Румъния.

От началото на юни 2020 г. музей „Параход Радецки” посреща своите посетители с изцяло обновена музейна експозиция, посветена на националния герой Христо Ботев и проследяваща историческите събития от май 1876 г.

Освен организацията, подготовката и бойния път на Ботевата чета експозицията цели да разкаже историята на превърналия се в реликва параход „Радецки” и неговата съвременна реплика, построена през 1966 г. в резултат на безпрецедентна кампания за набиране на средства.

Във връзка с настоящата пандемична ситуация и с цел предпазване от заразяване с COVID 19, плановите плавания с параход „Радецки” в акваторията на Козлодуй няма да се осъществяват.
 

Коментари Напиши коментар

8

анонимен

преди 2 години

По Тошово време в Русе и корабчета правехме (и това корабче е построено в Русе) а сега при демокрацията и ремонт не можем да направим и плащаме на румънците.

7

Анонимен

преди 2 години

С " Радецки" не е ли дошъл и новия Ботев с чета та да ни осеободи

6

Анонимен

преди 2 години

Я виж ти!!! Този вирус прави каквото си поиска. Кораби не посещава