Снимка: БГНЕС
fallback

Намаляването на бедността у нас може да се случи, ако се предприемат мерки, насочени към изравняване на доходите. Трябва да се повишат разходите за социална защита, независимо дали през косвени данъци или налагане на стръмна данъчна скала. Това е въпрос на политика и дългосрочна стратегия, заяви доц. д-р Григор Сарийски, Икономически институт на Българската академия на науките (БАН), в предаването "Бизнес старт" Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът взе отношение по темата с предложените промени в определянето на линията на бедността в България в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

"Идеята е социалният министър да предлага линия на бедността, когато има забяне на темпа на растеж на БВП. Ако предложението бъде прието в първоначалния му вид, министърът ще може да определя линията на бедността, както му харесва. В този смисъл това едностранно определяне е доста спорно", коментира доц д-р Сарийски. "С доходите под линията на бедността са били близо 19% от българското населението по данни на Евростат".

Oще по темата

Доц д-р Сарийски посочи, че индексът Джини (бел. р. който се използва за статистическа характеристика на разпределенията на благата в едно общество) се е увеличил от около 36 до 41.

"Богатите стават все по-богати, а бедните едва се издържат", уточни той.

Освен това гостът посочи, че имаме един от най-ниските дялове от БВП на разходи за социална защита.  

Доц. д-р Григор Сарийски подчерта, че стратегията за усвояване на евродства трябва да е изпълнима, защото иначе част от средствата могат да бъдат спрени или да трябва да се възстанови част от получената сума.

Според госта е трудно да бъдат заложени изпълними мерки и цели по отношение на конкурентоспособността, защото "конкурентоспособност със слабо подготвени хора не може да се изпълни".

"Трябва да има обективен критерий за оценяване на истинската подготвеност на хората на пазара на труда", каза още той.

Целият разговор - във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Анонимен

преди 3 години

До Анонименмда мда..добре и всичките тия с 3-5к/месечно напускат странта, щото аз примерно това не бих го търпял - достатъчо мангета изхранвам и без това. И накрая си оставате с пръст в гъзъ точно вие дет ревете, че няма справедливост в тоя всят, тия дето нито ви се бачка, нито ви се учи, нито ви се развива и ***. *** ;)

55

анонимен

преди 3 години

Какви укрити доходи? Капиталистите не искат да плащат! Извън София всичко е на МРЗ, независимо от длъжност и образование, с редки изключения, там където има добри предприятия!

54

Анонимен

преди 3 години

В Европа ножицата между бедни и богати е най-много разтворена в България и продължава да се разтваря. Разликата между двете средни заплати (медианата и официалната) е показателна за това. Преди 1989 година медианата беше 98% от официалната. През 1994 година е вече 90%, през 2002 е 80%, през 2014 е 70%, сега е 60% от официалната, т.е. половината от хората са със заплати под 60% от официалната средна заплата. Тази разлика между двете средни заплати е следствие от голямата разлика в заплатите.

fallback