Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Социалистическите символи могат с успех да се използват като туристически продукт. На чужденци, особено от Запада, им е интересно да научат за живота, бита, интересите на хората от времето на социализма, смята Валери Гюров, архитект, основател на музея „Червения апартамент“ и съосновател на платформата SOCMUS. 

Според него паметникът на Бузлуджа също е обект, за който чужденците са загрижени.

Мавзолеят като музей, ако не беше разрушен, с успех би привличал посетители, смята Гюров.

„Червеният апартамент“ е музей, в който е показан битът на средностатистическо семейство от социализма - с неговите обичайни вещи, обзавеждане, храни. Предизвиква особен интерес сред гости от чужбина, най-вече от Германия, Англия САЩ, Израел.

Разглеждат обстановката, научават някои факти, като например чакането за цветен телевизор или кола. Едва около 5% от посещенията се правят от българи.

Гюров твърди пред Радио София, че музеят не е резултат от носталгия. Идеята възникнала със сдружението, което преви безплатните турове в София, сред които и обиколка, посветена на соц.-символите в града.

"Наистина, през онези 45 години е имало чисто пропагандно изкуство, но със сигурност и имало и супер талантливи автори, които не бива да „оставяме в чекмеджето“, допълни още Валери Гюров.

Талантът винаги може да се изяви, независимо от времето или режима.

„Не се грижим подобаващо за голяма част от архитектурното наследство, то се руши. Това е грешка. Това наследство право България привлекателна като дестинация за културен туризъм“, подчерта още архитектът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Словянин

преди 3 години

Живял съм при соца и в демокрация. При Бай Тошо с всичките простотии беше 2 пъти по-добре от днес. При соца Китай са 1 в света, а при демокрацията ние сме слуги на западните банки и корпорации, които ни грабят по 16 млрд Евро на година.

42

До43

преди 3 години

Не знам с какви си разговарял, но аз съм разхождал колеги от Европа и Щатите - Соца им е супер интересен.

41

Анонимен

преди 3 години

Едва около 5% от посещенията се правят от българи.Българите не обичаме манипулациите като тази с измислената реалност при соца.

fallback