Снимка: Bulgaria ON AIR

Защо се създаде напрежение в обществото и се стигна до агресия на големия протест, наречен Велико народно въстание?

Психиатърът д-р Веселин Герев смята, че премахването на палатковите лагери ще изнерви допълнително протестиращите.

"Никой не иска да се срещне с протестиращите и да ги чуе. Управляващите нямат планове за справяне с кризисни ситуации", каза той в студиото на "България сутрин".

Според него след влизане във властта човек коренно се променя и става пълна противоположност на онова, което е правил.

"Политическата класа няма желание да се справи с тази ситуация. Изправя на преден план полицията, която да е буфер между тях и стачкуващите хора. Страхът е естествено наше чувство и състояние", коментира още д-р Герев.

Още по темата

Психологът проф. Пламен Димитров посочи, че хората протестират, защото искат да оспорят резултатите от управлението. Имат отношения към обществено-политическия живот в България, смята той.

"Властта, сама по себе си, не корумпира. Корумпира този користен страх в тези, които я притежават, че няма да се възползват от нея и ще я загубят. Шизопараноя тресе всемогъщите лидери, които не разбират, че са само служители на суверена. А не да си въобразяват, че притежават държавата", подчерта проф. Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Психологът добави, че полицаите са изпратени там по служба и слагат на карта здравето и живота си, за да защитават някого, който ги управлява.

"Добре работещите общества преминават през много фази, за да станат ефективни, диалогични и способни да са граждански и демократски. В България се протестира срещу фасадността на демокрацията. Хората са морално ангажирани, не просто с политически каузи", каза още проф. Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase