Снимка: БГНЕС

Оставката на председателя на ЦИК е достатъчно ясен знак, че има съществени проблеми в изборното законодателство.

Това каза Боряна Димитрова от социологическа агенция "Алфа рисърч" във връзка с оставката на Стефка Стоева - председател на Централната избирателна комисия.

Още по темата
По думите й има съществени проблеми в начина, по който се очертава да се проведат изборите, има съществени проблеми във функциите на самата ЦИК и в начина, по който изпълнява функциите си.

Димитрова каза още пред БНР, че тази оставка не е решаване на проблемите, нито създаване на проблем, а показва множество натрупани проблеми.

"Дали тя ще бъде катализатор, за да започнат партиите и в парламента, и извън него, да мислят за решаване на проблемите. Трябва на масата да бъдат поставени поредицата от проблеми, които съществуват в изборното законодателство, в Изборния кодекс, както и големите рискове, които се очертават преди изборите, каквито и да са те - предсрочни или редовни. Има и още една неяснота, която значително умножава проблемите, това е дали изборите ще са за Велико народно събрание, или за обикновено", коментира Димитрова.

Тя подчерта, че има много процедурни проблеми в начина, по който се прави структурата на изборният "скелет".

"Включването на няколко села към един регион или друг може да промени изхода от изборите", коментира социологът.

Според нея обстоятелствата налагат да бъдат направени промени: "Не могат да се проведат изборите, без да се направят някои промени, защото има голямо недоверие в изборното законодателство. Голямата неизвестност е какъв ще бъде резултатът от тези промени. ... Би трябвало максимално бързо да бъде изчистен разнобоят във вижданията, за да може поне 6 месеца преди изборите да е фиксирано законодателството и да се върви към указания за областните и секционните комисии".

Боряна Димитрова коментира предстоящото днес закрито заседание за обсъждане на обстановката в България на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права към комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

"Не можем и не бива да очакваме да имаме размахан пръст или пък точни указания какво да се направи. Това е въпрос на самочувствие и авторитет на една страна и Брюксел е много деликатен за това, че общите правила на ЕС трябва да се спазват, но всяка една от страните да има вътрешните правила, така че общите принципи, които важат в ЕС, да се спазват във всяка една от страните".

Коментари Напиши коментар

23

Anonimen

преди 2 години

Търси се! Търси се нов шеф на ЦИК. Конституционалист или съдия! Мераклиите си знаят!

22

Анонимен

преди 2 години

До всички, които само знаят да лаят, че изборите се манипулирани, фалшифицирали и купували:Драги ми наивници, изборите за президент се проведоха с мандат от ГЕРБ.По Ваше мнение щом изборите се купуват или фалшифицират- как така само парламентарните се купуват? Президентските безплатни ли бяха? Значи президентските са честни избори по време мандата на ГЕРБ, а всички други са купени? xD Нали от 11г. избори се правят с мандата на ГЕРБ?Или сега Фигуранта се усети, че удари дъното и вс. е фалшиво?

21

Анонимен

преди 2 години

Последния път когато са били честни изборите е било като са избрали Хитлер след това вече не са .