Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Спонтанното блокиране на институции като идея е по-продуктивно, отколкото произволното блокиране на кръстовища. Това каза пред БНР доц. Огнян Касабов от Философския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Oще по темата
Това по думите му се отнася особено за блокирането на Орлов мост, което има своето символно значение, но в един момент се е превърнало в нещо самоцелно.

Според него не е било ясно по какъв начин протестиращите успяват да предадат посланията си на хората, които имат проблем с придвижването през блокирани кръстовища.

"Имаше една такава малко високомерна реторика, че тези хора повдигат един битов проблем, пътуващите, докато протестиращите повдигат един морален, ценностен проблем и в такъв смисъл прицелването към институции изглежда много по-продуктивно", коментира доц. Огнян Касабов.

По сега действащата Конституция партиите са основното средство за водене за политика и в този смисъл съвсем естествено е в един протест да участват партии, които го припознават.

"От друга страна изглежда, че в тази ситуация, в която безпартийните протестиращи намаляват, малки формации като тези на Мая Манолова и на Христо Иванов могат повече да изпъкнат", допълни преподавателят.

Доц. Огнян Касабов прогнозира, че с подновяването на заседанията на парламента протестът ще се засили, а през есента и през зимата предстоят много по-мащабни протести заради очакваното повишаване на безработицата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

188

Анонимен

преди 3 години

Гледам,че ни плащат с партията на Радев-ами хайде да подава оставка и да я прави тая партия! Ама после ще трябва да се порадва на народната любов и затова го е шубе и иска през задния вход властта-същи комунист долен!

187

Анонимен

преди 3 години

197 Фашизмат и комунизмът са два близнака. Двата режима са осъдени, като престъпни на Парижката асамблея, 2008.БСП, Радев, са носители на комунистическата идея, гордеят се със столетната, кървава история на своята партия.

186

Анонимен

преди 3 години

Хаджигенов ще плати всички изцапани фасади като мърляч и подстрекател! Това е достойна позиция на адвокат и бъдещ елит на държавата!

fallback