fallback

 

От Националния статистически институт регистрират срив на икономиката през второто тримесечие. Спадът на брутния вътрешен продукт между април и юни е 9,8 на сто, докато през първите три месеца на годината той е бил 8,2%. Отрази ли се COVID-19 на икономиката и потребителите?

Според заместник-председателя на Националният статистически институт (НСИ) - Диана Янчева, най-засегнати от кризата, предизвикана от коронавируса, са семействата с малки деца и ученици.

 
"От април пуснахме две нови изследвания, които са насочени към това как се справя българската икономика в кризата. В началото имаше стъписване в мениджърите, предприеха се непопулярни мерки като намаляване на възнагражденията, съкращаване на персонал. След това започнаха да прилагат по-ефективни мерки, за да запазят качествените кадри - намалиха работното време, за да могат да плащат по-малки възнаграждения", коментира Янчева в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Тя уточни, че голяча част от фирмите са изнесли офисите си вкъщи, като работата от дома продължава да се използва като превантивна мярка от 50-60% от работодателите.
 
"Друга мярка беше разделянето на персонала на два екипа, за да има възможност, ако се появи Ковид-19 в някой от екипите, работата да продължи без да пострада основната дейност", допълни Янчева.
 
Тя посочи още, че се наблюдава изключително висок срив в пренощувалите в хотелите - около 10% заетост на леглата.
 
"Най-много са засегнати 4-5 звездните хотели. Там спадът е с близо 92% в сравнение с миналата година", обясни заместник-председателят на НСИ и добави, че за сметка на летния, зимният у нас е бил много силен.
 
Според нея това се дължи на факта, че чуждестранните туристически компании изпращат по-малко туристи в България.
 
"Българите не са толкова стреснати, има голяма посещаемост по Южното Черноморие, но страхът от общуване от в големите хотелски комплекси оказва влияние", каза още Янчева.
 
Според нея от април месец хотелиерите са предприели отчетливи мерки за привличане на туристи - намаляване цената за нощувка и на пакетните услуги.
 
"Българинът не е променил много потреблението си, но определено се забелязва спад в разходите, които прави за култура, развлечение и спорт, което е нормално при затваряне на културните заведения", коментира още Янчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Тончо

преди 3 години

Ще ви кажа защо: защото например във фирми като връзкарската Арсенал Ад Казанлък при съкращения(каквито има и в момента) се съкращават хора с по 2 деца, хора в работоспособна възраст, а в същото време пенсионери на 70,80 годишна възраст работят и никой нито иска нито може да ги пипне. Те са несменяеми най ценни комунистически кадри. Познайте защо? Див комунизъм.

15

Миро

преди 3 години

Аз съм с две малки деца 6 месеца и 6 годинки..... и съм под наем... нямаме никой да ни помага само аз работя... но не се оплаквам!! Парите стигат до там че да оцеляваш не да живееш

14

Драго

преди 3 години

До dddЕвала! Напълно подкрепям! Стоя далеч от жени и деца - само проблеми създават и то тровят живот и то доживот. Самодостатъчен съм си!

fallback