Решение за потушаване на напрежението в страната ли е свикването на Велико народно събрание и приемането на нова Конституция?

Политологът доц. Румяна Коларова обяви в студиото на "Денят ON AIR", че до този момент имаме само заявка и това трябва да стане политически факт. По думите ѝ протестът отдавна е силно радикализиран.

"Тези действия са обърнати към мълчаливото мнозинство. Ще разберем какъв е ефектът от следващото социологическо проучване", каза доц. Коларова.

"Проектът, който беше разпространен, допълнително разпали страстите - заради начина, по който беше внесен, заради авторите на този проект и заради безумието му. Почти няма експерт конституционалист, който да не го е разкритикувал силно", коментира на свой ред журналистът Валерия Велева.

Още по темата
Според нея в момента цялото обществено внимание е насочено към Конституцията и това е изместило дебатите по другите важни теми.

Доц. Коларова се съгласи, че има много грешки в проекта на евентуално бъдещата Конституция, но по думите му ѝ всеки проект провокира абсолютно противоположни позиции и дебат.

"Това е много силен политически ход, но е и много рискован, защото всички останали ще гледат да блокират колкото може повече този ход. Ако той се осъществи, дава голямо предимство на ГЕРБ. Това е все още намерение. Много е важно как ще бъде изигран този ход. 6 месеца президентът подготвя проект за Конституция и в момента казва "няма да го дам". Това е безсмислено, той не може да го държи в тайна", обясни политологът.

"Внасянето на Конституция изисква минимум дебат и минимум съгласие. Тук нямаше минимум съгласие, за да върви нормален дебат. Най-важният закон не може да бъде написан за една седмица", подчерта Велева пред Bulgaria ON AIR и добави, че не е сега моментът да критикуваме управляващите.

Тя е на мнение, че протестът вече се изражда в агресивност и на места - във вандалщина и погазване на символите на държавата. Затова нямало да се получи разговор между протеста, управляващите и всички останали.

"Сега лицето на протеста е това, което видяхме на "Ситняково" и това е грозното лице. Вероятно е употребен този протест. Има сериозна финансова подготовка. Това вече не е спонтанен протест", каза още Велева.

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 10 месеца

ГЕРБ за 10 години, една реформа не направиха, нова конституция ще пишат. Предстой криза, а те харчат пари като за последно, следващитите ще се чудят какво да правят с празна хазна. Много държавническо поведение.

38

Анонимен

преди 10 месеца

Първо, този така наречен проект няма да мине в НС, и второ- идеите са меко казано глупави. Кое му е силното на този ход, освен че е жалък опит за печелене на време? Спрете да ни губите времето с такива измишльотини. Независимо кога ще са изборите, по-скоро или по-късно, голямата загуба ще дойде. Единственият шанс на Мутрата е някаква изборна фалшификация или отмяна на изборите.

37

Анджък

преди 10 месеца

"Прокурорите и следователите не бива повече да се числят към магистратите. Те трябва да бъдат лишени от тези привилегии."-- Клаус Шрамайер, експерт по конституционно право, бивш зам. посланик на Германия в България.Откога твърдя, че следователите и прокурорите не са част от съдебната власт, а заедно с полицията, пожарната, сметната палата и войската охраняват държавата и законите.