Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Поне 2,40 лева излиза домашен буркан лютеница с големина около 300 мл. Това показват изчисления на “Труд” по цените на едро на зеленчуците за последната седмица, публикувани на сайта на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Според данните цената на любимата на българина зимнина ще е по-висока спрямо миналата година. При рецепта, която включва 10 кг червени чушки, 4 кг патладжан, 7 кг домати, чаена чаша олио, 3 супени лъжици сол, черен пипер, захар и кимион на вкус от сместа излизат около 12-15 малки бурканчета.

Общият бюджет според цените на зеленчуците и другите необходими продукти излиза около 35 лева или 2,40 - 2,90 лева за буркан.

В случай, че не разполагате със стъклените съдове от предходни години, трябва да добавите около 10 лева отгоре и тогава лютеницата излиза от 3 до 3,75 лева за буркан.

Предвид няколкото часа усилия цената не е много по-различна от тази в магазина, за сметка на това сте сигурни, че продукцията не съдържа оцветители, консерванти, завишено количество захар, картофено нишесте или царевично нишесте, каквито присъстват в повечето купешки марки лютеница.

Според браншовия стандарт за добавяне на нишесте то може да е до 2,5 на сто от съдържанието на бурканчето с лютеница, което купувате от магазина. Най-евтината лютеница на промоция в магазина излиза около 1,20 лева за бурканче.

Ако искате да направите зимнината по-изгодно, можете да изчакате с направата й до септември, когато се очаква, че цените на чушките и доматите ще бъде още по-ниска.

През последната седмица обаче червеният пипер е поскъпнал с близо 10 на сто на едро и се търгува средно за 1,87 лева за килограм. В средата на август миналата година цената на чушките е била между 80 ст и 1,40 лв./кг. Доматите пък през този период на 2019 г.- са се търгували от 1,20 до 1,60 на килограм, докато тази година на едро вървят средно по около 1,50 лв./кг. Цената на патладжана в момента е левче за килограм. При тези цени през миналата година направата на бурканче домашна лютеница е струвала около 1,80-2,25 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Агроном

преди 3 години

До 40::Защо да смятат чушките за пипер след като нямат нищо общо?До 32:Остави го варненеца, патологичен случай е той. Явно само люта лютеница яде, а пържолите ги пържи...

44

Анонимен

преди 3 години

Ако я правиш с купешките чушки,от онези триъгълните,може да поскъпне и двойно.Та тези чушки като ги сложиш в чушкопека,и като им излезе водата,после вадиш само дръжката и люспата.Месо няма,а и с доматите е така.Най добре е за да сте сигурни,ползвайте само консервните сортове.Тези големите нямат никакво месо в тях,вода и тор са само.Ай наздраве.

43

65

преди 3 години

Само ако зеленчуците са ти от градината, може да се каже че е истинска. И ако стои седмици отворена и не се развали-.Да не говорим за цвят.Стряхотно червено. Не можеш да изтриеш бузите на детето цял ден

fallback