fallback

Ще ни спасят ли от кризата новите социално-икономически мерки, които предприема държавата? Темата в Денят ON AIR коментира бившият социален министър Иван Нейков.

"Онова, което не може да се види в мерките е, че не може да се види целта - какво искаме да направим и какъв резултат гоним с тези мерки", коментира той. Според него, ако целта е да се постигне икономически ръст, то има много резерви, че такъв ръст може да бъде постигнат с тези мерки.

Oще по темата
"За тези мерки бяха отделени 1 млрд лева, а до момента са използвани едва 17-18%. Ако ти си отделил едни пари и казваш, че тази мярка е много важна, логично е да разбереш защо ще се използват само 17-18%", каза още Нейков пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи нямаше да е проблем, ако парите не се похарчат, но и няма нови безработни. "Данните на НСИ сочат, че от началото на кризата имаме над 230 хил. безработни, което означава, че бизнесът не може да опази тези работни места", добави Нейков.

Той обясни, че през есента и началото на зимата винаги има движение нагоре в кривата на безработица и че натискът върху бюрата по труда и социалното министерство ще бъде много силен.

"Данните сочат спад на БВП между 10-15% в Германия, Франция, САЩ. Имаме ръст на безработицата. Партньорите, на които разчитаме да създадат работни места, също имат огромен спад", добави бившият социален министър. Според него хората имат усещането, че увеличението на заплатите е в резултат на протестите.

Нейков смята, че управляващите не са се опитали да видят какви са интересите на младата генерация. "Хората не вярват на това, което се прави и имат усещането, че са излъгани", подчерта гостът.

"Опитваме се да сравняваме как работи администрацията в нормална обстановка, с темповете в момента. Това е грешно сравнение, в такава ситуация бизнесът иска помощ веднага", заяви Нейков и добави, че е загубено доверието вътре в самата администрация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Социален мерник

преди 3 години

В тикволандия социални мерки просто няма. Социалното министерство от дълги години се занимава само и единствено с развъждане на ромбоиди и безмислени и скъпи програми. Безработицата и преди коронакризата беше над 200 000, въпреки розовите статистики. След като хората започнали работа в началото на 90-те, без осигуровки и без да им се зачита стаж, започнат да се пенсионират, и цялата пенсионна система ще рухне.

9

Анонимен

преди 3 години

когата наизлизат съратниците на заврения зет, значи ще се краде. Този защо не кажа за участието си в приватизацията и по-точно завода за хладилници

8

Щирлиц

преди 3 години

Сега е моментът да извадим от нафталина всички ..заслужили другари,които всячески ни "подобриха"живота.

fallback