Снимка: архив, БГНЕС

Депутатите окончателно намалиха ДДС за бирата, виното, екскурзиите, организирани от туроператори, случайния превоз и спортните съоръжения във фитнес залите.

Вместо 20% ставката от 1 август до края на 2021 г. става 9 на сто.

Законотворците записаха промяната в Закона за местните данъци и такси по предложение на Обединени патриоти.

Спор предизвика по-ниското ДДС върху нискоалкохолните напитки.

Според лидера на НФСБ Валери Симеонов това е финалният етап от групата мерки, насочени към туризма – бизнесът, който беше най-силно ударен от мерките заради епидемията от коронавирус.

„Още от 14 март заведенията бяха затворени и се заговори какви мерки да се предприемат за компенсация. Ефектът от намаляването на ДДС за храната в заведенията вече е налице, а сега с бирата и виното ще завършим този жест в помощ на бизнеса“, мотивира се той.

Още по темата

Симеонов смята, че с по-ниската ставка косвено се подпомага и производството на тези две напитки.

Според него намаляването на ДДС за всякакъв вид спортни дейности е и крачка в посока укрепване на здравето на нацията.

Румен Гечев от БСП обаче определи предложенията на ОП като екзотични.

„Десетки хиляди фирми са във фалит, десетки хиляди хора останаха без работа, а ние ще намаляваме ДДС на бира, вино, фитнес и гимнастики. Тези, които са уволнени преди няколко месеца, гасят мъката с вино и бира. Всички засегнати от кризата сега са задръстили пътищата към българските и луксозните чужди курорти и пият вино и бира“, скочи той.

Според него никъде в ЕС няма по-ниска ставка на ДДС за алкохол и ще има реакция от Брюксел, ако българите пият бира и вино с понижено ДДС.

„Намалете го и за водката тогава, и тя върви през лятото“, обърна се социалистът към мнозинството.

Валери Симеонов му отговори с упрека, че изказването му е блестящ пример за манипулация.

„Унизително е да свалите тази мярка на битово - кръчмарско ниво, защото става дума да помогнем на туризма, говорим да икономика. Алкохолът няма как да е с намалена ставка, но тук става дума за определена концентрация. За виното и за бирата в редица страни има намалена ставка, за водката няма“, отсече той.
 
Депутатите решиха още, че фирми,които са преустановили дейността си от март във връзка с извънредното положение, могат да бъдат освободени от такса „Смет“ с решение на Общинския съвет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase