Снимка: Pixabay
fallback

Все още сме в първата вълна от пандемията от коронавирус и се насочваме се към спокоен период до есента. Това обяви в интервю за Радио "Фокус" математикът проф. Николай Витанов, ръководител на екипа, който прави анализи и прогнози в помощ на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

По думите му има четири сценария за развитие на пандемията, но те зависят изцяло от спазването на мерките.

Ако българинът масово реши да спазва противоепидемичните мерки, което е малко вероятно, то броят на заразени ще намалее, смята Витанов.

Oще по темата
"По-реалистичен е вариантът, в който известна част от неспазващите мерките, ще започнат да ги спазват. В този случай в края на месец август ще имаме около 14 хиляди случая, а в края на септември поне 20 хиляди. До колкото познаваме българското население това не е реалистично", посочи математикът.

Той посочи, че следващият сценарий е, ако хората, които спазват мерките, продължат да го правят, а тези, които не ги спазват продължат да не ги спазват. Тогава в края на август се очакват около 16 000 заразени, а в края на септември около 25 000.

Лошият вариант пък е, ако хората, които сега спазват мерките, престанат да го правят и по този начин броя на неспазващите мерките стане над милион и половина. При този вариант здравната система може да започне да отказва, посочи професор Витанов.

Според него здравната система у нас може да издържи на около 350 - 400 болни на ден, но много зависи как точно са разпределени те в страната, защото не навсякъде има такава готовност.

По думите на Витанов надали правителството ще наложи по-строги мерки, защото хората вече не са склонни да ги спазват. "Трябва да се грижим за личната си хигиена, за да се избегне най-лошият сценарий", подчерта експертът.

Той обясни, че процентът на заразените не е показатален за нивото на разпространение като цяло в страната, защото тестовете не са подчинени на принципа за представителна извадка на населението.

Ако общият брой на заразените се умножи по броя на направените тестове излиза число около 4%. Ако всеки ден се смята по този начин, можем да видим дали ситуацията се влошава или се подобрява, каза още проф. Николай Витанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

До49

преди 3 години

Градска бичкиьо,ако ти се изкашлям в суратЯ,как е по добре за теб:Да си с маска? Да си без маска?

51

да,да ама не

преди 3 години

До 35"Ти счетоводството ли му водишОстава ДДС да му изчислиш.Да не си бил в ДСТи не си комунист, не.Разсъждаваш като сталинист.Ми то сега интелектуалците не ги пращат в ГУЛАГ по доноси."Ти да не си спал на мокри вестници под моста на Перловска!

50

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 49какво ще пазиш с маски направени по труд и техника, които може да си купиш от лакфката и кварталния магазин, ейййй Столичанин

fallback