fallback

Учени от Оксфорд разработиха ваксина, тествана успешно вече върху над 1000 души. Вирусолозите казват, че още три ваксини са показали добри резултати. Кога можем да очакваме те да влязат в употреба?

"Ваксината, разработена в Оксфорд, е много обещаваща. Ваксина, която развива и двете рамена на имунния отговор, е правилният подход. Тя се базира на един маймунски аденовирус", каза за "България сутрин" имунологът проф. Сорен Хайрабедян.

Oще по темата
По думите му безопасността на ваксината вече е тествана при хора, а преди това - върху маймуни.

"Тази ваксина вероятно ще бъде реалност. Тествани са около 1077 човека, при 10% трябва да се направи втора ваксинация. Във втората фаза на проучването САЩ се включват с 30 000 доброволци", разясни специалистът.

Според него до края на 2021 г. ваксината може би ще бъде напълно готова.

"Механизмът на образуване на антителата при ваксината вероятно ще бъде по-устойчив, отколкото този по нормален път. При мутиране на вируса ще се налага наново да се правят ваксини", отбеляза в ефира на Bulgaria ON AIR проф. Хайрабедян.

Той добави, че разпространението на вируса ще е проблемно в месеците, в които ще има и грип.

"Не може да се очаква, че има медикамент, който няма да има страничен ефект при някого. В 21 век никой не би си позволил да направи ваксина по стара технология, която ще даде тежки странични ефекти. Най-вероятно много от прекаралите вируса нямат антитела, но имат развит Т-клетъчен имунитет. Не мисля, че ще има бум от над 300 човека на ден", подчерта имунологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

До 47 Анонимен

преди 3 години

До славянинЗащо мислиш, че някой иска задължително да те ваксинира? Не искаш - подписваш декларация, че не искаш и трошиш глава. Какви си ги закакнизал тия за реанимации и оловни, какво беше.? Кухавел..А не трябва ли да е обратното?! Който иска да ме ваксинира подписва декларация, че носи наказателна отговорност за всяка причинена увреда и евентуална смърт причинена от ваксината приложена в моето собствено тяло.Все пак тялото е мое, а не собственост на медицината. Защо те трябва да диктуват?

45

Анонимен

преди 3 години

До славянинЗащо мислиш, че някой иска задължително да те ваксинира? Не искаш - подписваш декларация, че не искаш и трошиш глава. Какви си ги закакнизал тия за реанимации и оловни, какво беше.? Кухавел.

44

Анонимен

преди 3 години

Ехо, професоре, вчера са 325 броя... :)

fallback