Снимка: Pixabay
"Ваксината срещу COVID-19, разработвана от Университета в Оксфорд, e хубава стъпка в правилната посока, но все още сме далеч от крайната точка на пътуването", обясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в ефира на Нова телевизия. 
 
"Освен ваксината на Оксфорд, още 3 ваксини докладваха добри резултати", поясни вирусологът.
 
"В момента се работи по повече от 100 ваксини срещу COVID-19, които са в различни етапи на проучване. Създадена е сериозна организация, в която влизат 165 държави  - както богати, така и не чак толкова. Те искат да защитят своето население като подпомагат създаването на такава ваксина. Идеята е в началото на следващата година най-уязвимата част от населението да има достъп до нея", допълни още проф. Александрова.
Още по темата
"Ваксината от Оксфорд цели да създаде имунитет срещу вируса SARS-COV-2. Най-имуногенната част в него е т.нар. "шипче". Тя цели да създаде именно такъв участък в човешкия организъм, за да се даде имунен отговор", допълни вирусологът от БАН.
 
Тя казва обаче, че все още няма пълна яснота за това колко време ще трае създадения имунитет.
 
"Това, което знаем за тази ваксина, е, че предизвиква образуването на антитела при 95% от хората, които са я приели и стимулира клетъчен имунен отговор", коментира проф. Александрова.
 

Коментари Напиши коментар

12

Инфо!!

преди 7 месеца

до #9 Ваксината срещу "спин" е само на 60% успеваемост , за направата на тази ваксина са били нужни 5 години .
Corona Virusa e 30 пъти по силен от "спин" оставам на вас да решите дали казвам истината... Има го написано в патентите на двата вируса .
Проверете и ще се убедите сами ...
Яз не сам доктор .... ама мога да чета ....

11

Анонимен

преди 7 месеца

В коя ваксина е чипа. В първата или четвъртата.

10

Анонимен

преди 7 месеца

Ами айде пускайте ги бре, няма да измираме като мухи!!!! От два месеца говорят, че имало ваксина, ами айде!