Връзката между храната, езика и регионите в България. Това разкрива Интерактивната кулинарна карта, която Институтът по български език при Българската академия на науките (БАН) създаде.
Както редица от традиционните занаяти за страната ни вече са изчезнали, така и някои от гозбите, характерни у нас преди години, вече не се приготвят, предаде Bulgaria ON AIR.
Целта на картата е да разкрие характерните особености на българските диалекти чрез автентични ястия и напитки от различните региони.
Повече за проекта научихме от един от авторите му - доц. Ана Кочева, езиковед в Института за български език при БАН.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
fallback
fallback
fallback
Коментари Напиши коментар
6
До 4
преди 3 годиниСигурно се изразих недостатъчно ясно и пълно.Днешните шефове са вчерашните "наши деца", подбирани по критериите, които изброих. По-нататък ти си направи изводите.Не, че няма и кадърни хора в БАН. Но те са малцинство и много рядко успяват да стигнат до ръководна длъжност. Ако все пак успеят, обикновено създават малка научна група, която ще свърши няколко задачи успешно. В това време некадърните връзкари, които винаги са болшинство, ще направят всичко възможно, за да разпилеят групата. И успяват
5
Анонимен
преди 3 годиниДо Анонимен 3Ако се направи добре и е дело на професионалисти, може да стане интересен и полезен труд, представящ аспект от историята на нашата култура.Но в повечето от подобните случаи първо някой осигурява отнякъде някакви пари, след като е представил кратко резюме относно въпросния бъдещ проект.Такива пари се издействат с връзки.После се разпределят в шуробаджанашки кръг. Накрая хващат 2-3 младока и ги задължават да скалъпят нещо, а шефовете пишат увода и се обявяват за автори на труда.
4
до 1
преди 3 годиниСега по какви "критерии" се "подбирани" и "преценяване".