Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Общ преглед
Премиерът Бойко Борисов поиска проектът за пътеки на Рилските езера да се направи по щадящ за природата начин и след диалог с правозащитници.

Борисов съобщи, че днес вицепремиерът Томислав Дончев и екоминистърът Емил Димитров ще отидат на място. Той напомни и че вчера разпореди спиране на проекта.

Oще по темата
Вижте какъв е този проект и повече такива глупости да не се правят! Това са такива кътчета и места, в които багери, валяци, чакъл, каквито и да са добронамерени подбудите има начини и инструменти да се направи така, че да не дразни почитателите на природата. А и мене ме дразни!, ядоса се Борисов.

Надявам се сте го спрели, нали, риторично попита той.

Екоминистърът отговори нещо, което не се чу ясно и премиерът му направи забележка, че има микрофон. Когато говорите за зелените, изключвате микрофона и говорите тихо, коментира той.

Димитров отговори, че е спрял проекта още вчера.

"Това, което там се извършва и в още няколко други парка, е с цел да се спаси природата, да не гази кой където намери, а да мине по точно определени пътеки с парапети", каза министърът. Все пак той каза, че не вижда защо в планината трябва да има багери и булдозери и е предвидено с мулета да се качи чакъл.

Лично аз ще съм много щастлив да ги спрем и след една година да дойдете и да кажете - защо ги няма, в цял свят е така, добави Емил Димитров.

Направете ги и аз съм ги виждал тези пътеки в цял свят. Съберете се със "зелените", седнете, нали уж всички милеем за природата - и те, и ние. Пари има, отделили сме, заяви Борисов.

Аз ще го замразя, по-достойните да го направят, отговори екоминистърът. "Направете нещо. Защо го правите? Вие вчера приехте ангажимент да направите нова дига по Черноморието. След “Алепу“ аз не знам какво ще ми се случи, ако се започне тази година. Вие го възприемате, Вие го одобрявате и в момента, в който започнем да го изпълняваме, бумерангът се връща срещу нас: защо го правите така, а не иначе", репликира още Емил Димитров.

Премиерът каза, че е най-лесно да се замрази, но езерата се заблатяват. Борисов обаче настоя да се опита с "по-разбираем" тон и даде пример, че с археолозите диалогът бил тръгнал остро при строежа на инфраструктурни проекти, а сега се разбирали прекрасно.

"Седнете на чай билков, липов. Вземете си мента, глог и валериан и отидете и направете, пари сме дали за Седемте Рилски езера горе, да станат красота", каз още Борисов.

 

Спасете природата, не се инатете, ще го замразиш, парите ще отидат за друг проект, защо - това ни е като перла, обобщи премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

165

Побойко Побойков

преди 3 години

Аз предлагам да ги зарибим със шаранчета тия езерца. Който дойде си фата рибичка, пече пържи, кефи се на зелената поляна, отмаря. Може и едно трамлинче да се тури да праят орта каваци там. Сергийги задължително , пекан слънчоглед и захарен памучец, Кеф Майнa.

164

Бетоновоз

преди 3 години

Бетон липсва на тия езера за да станат красиви... БЕТОН... и паркинг за АТВ-тата на тия дето нямат пари за лифта ... и една подпорна стена, за да има къде да си почиват последователите на "Бялото братство" на Дънов. И няколко кафенца , ресторант и нощен бар... Инвеститорите само чакат знак ... п.с. Имали сме прекрасно Черноморие .... скоро ще сме имали и прекрасни Рилски Езера ...

163

Az

преди 3 години

С мулета щели да качат , хахах, това да не ви е турското робство? Направете вдин соц лагер съберете 10 000 студента от бреговете на черното ни море, да бачкат на ангария. Нали така вашата партия циментира всичко и построи заводи за чудо и приказ? Комуниста най-добре вирее на 2м под земята.

fallback