Снимка: архив, БГНЕС
fallback

На 20 юни Православната църква чества паметта на Свети Наум Охридски.

Той е най-младият от учениците на светите братя Кирил и Методий и спътник на свети Климент Охридски.

Днес имен ден имат всички, които носят имената Бисера, Бисер, Наум.

Преподобни Наум е починал на 23 декември, но този ден е част от постите и затова Охридската епископия определя 20 юни като ден за тържествени чествания.

Наум бил българин от знатен род, но изоставил всичко и тръгнал с равноапостолите Кирил и Методий да разпространява делото им.

Според източници той бил брат на Климент – според някои духовен, а според други и роден. Двамата братя са следвали Кирил и Методий чак до Рим, като са им помагали в разпространяването на християнството.

След смъртта на Методий Наум дошъл в България и се превърнал в един от най-видните книжовници в царството на Симеон Велики.

Наум е сред основоположниците на Преславската книжовна школа (първоначално в Плиска), където работи между 886 и 893 г.

След като Климент Охридски е назначен за епископ на Дрембица през 893 г., Наум продължава работата му в Охридската книжовна школа.

През този период той основава манастир на Охридското езеро, който по-късно носи името му. Св. Наум починал в 910 г., след като приел монашеско пострижение непосредствено преди смъртта си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 3 години

Паметта на свети Наум Охридски и Български просветител се почита на 3 Юли,а НЕ днес!

8

Анонимен

преди 3 години

Светите седмочисленици са - Кирил,Методий,Климент,Наум,Ангеларий,Горазд,Константин Преславски,СаваТова са първите просветители.

7

Анонимен

преди 3 години

Наум оглавява школата в Плиска,която е преместена в Преслав(893) и става известна като Преславска книжовна школа. Климент е изпратен (886) да основе школа в югозападните български земи с център Охрид(известна като Охридска книжовна школа),като дори местните административни и военни власти са поставени в негово подчинение.Житието му разказва,че за 7 години лично е обучил над 3500 свещеници и учители.Към него се присъединява Наум през 893 г.

fallback