9

Анонимен

преди 3 години

Паметта на свети Наум Охридски и Български просветител се почита на 3 Юли,а НЕ днес!

8

Анонимен

преди 3 години

Светите седмочисленици са - Кирил,Методий,Климент,Наум,Ангеларий,Горазд,Константин Преславски,СаваТова са първите просветители.

7

Анонимен

преди 3 години

Наум оглавява школата в Плиска,която е преместена в Преслав(893) и става известна като Преславска книжовна школа. Климент е изпратен (886) да основе школа в югозападните български земи с център Охрид(известна като Охридска книжовна школа),като дори местните административни и военни власти са поставени в негово подчинение.Житието му разказва,че за 7 години лично е обучил над 3500 свещеници и учители.Към него се присъединява Наум през 893 г.

6

Анонимен

преди 3 години

През 886 г. българският владетел Борис I посреща книжовниците, дава насърчение и държавна подкрепа на тяхното свещено дело. Създадени са 2 главни просветни средища с школи за обучение и скриптории за превеждане от гръцки на старобългарски на християнската книжнина и за нейното разпространение, а също така и за подготовка на свещенослужители за младата българска християнска църква.Наум оглавява школата в Плиска, която е преместена в Преслав (893) и става известна като Преславска книжовна школа. Климент е изпратен (886) да основе школа в югозападните български земи с център Охрид(изв

5

Анонимен

преди 3 години

Плиско-Преславската и Охридската книжовни школи са гордостта на България,тогава 98% от населението на Европа не е умеело да чете и пише,заслугата за просветата е не само на Кирил и Методий,но и на седмочислениците,сред който са и Наум и Климент,също на княз Борис и цар Симеон велики,да пребъде делото им!

4

Анонимен

преди 3 години

Не е ли правилно да се напише Българската Епископия в Охрид...Защо винаги има хора пренебрегващи българското...А и доколко се вижда от статията говорим за българин...Пиша това,защото много българи незнаещи историята си ,ще помислят ,че става дума за някаква македонска епархия А на всички именници и българи Честит Празник

3

Едно наум

преди 3 години

Ама кирилиметодий и брат му още един брат ли са имали? Що не го пуснаха това на уроците по история по телевизора?

2

Християнка

преди 3 години

Спoред стaро църковнo пoверие, на кoйто правocлавен нe му стaва члeна, тpябва пo зaлез cлънце дa гo нaмаже oбилно c миpо oт мaнастирско кaндило и дa изpисува c oргана cи кръcт въpху икoната нa Архaнгел Михaил, зa дa сe cлучи чудo и дa полeти инcтрументът му нaгоре кaто rълъб към Рaйските селeния в имeто нa Отцa, Синa и Свeтаго духa.

1

Анонимен

преди 3 години

Църквата дела ни забранява паритиа, яко секс и да прайм конси искаме?!?