Снимка: БГНЕС

Сдружението за модерна търговия обвини Министерството на земеделието, храните и горите, че ограничава свободната търговия и създава хаос на пазара чрез поредица от решения "на парче".

Още по темата

"Само за месец и половина Постановление № 70 на Министерския съвет от 2020 г. беше променено два пъти и отново е налице груба намеса в дейността на търговските вериги. В същото време несъобразените текстове на Закона за управление на агрохранителната верига, както и инструкцията на БАБХ за допълнителни пестицидни проверки на вносните плодове и зеленчуци водят до липсващи стоки по борсите, повишени цени и протести", пише в съобщението до медиите.

От сдружението изтъкват, че са категорично против намесата в продуктовата политика и разпределението на търговските площи и всяка форма на ограничаване на свободата на търговците на дребно да избират своя асортимент, осигурявайки търсените от потребителите стоки.
 
От веригите изтъкват също, че българските продукти представляват огромен процент от асортимента на търговските вериги, а през последните два месеца са увеличени допълнително. 

Според тях секторът не се нуждае от "недомислени решения, а от последователна стратегическа линия в конструктивен диалог с всички участници по веригата на доставки".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase