Снимка: Pixabay
fallback

9400 са наетите на работа деца у нас. Това показват данни на Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" за 2019 г. Броят е рекорден, отчитат от там.

При ръста на безработицата намаляват и исканията за наемане на непълнолетни лица, пишат от Bulgaria ON AIR. До месец май на тази година инспекцията е дала 540 разрешения за младежи до 18г. и 8 за деца, ненавършили 16г. За същия период на 2019 г. са издадени съответно 1639 и 31.

В световен мащаб над 100 млн. деца са били спасени от трудова експлоатация преди кризата с коронавируса. Опасенията на международната общност обаче са, че броят на подтикнатите към труд деца може да се увеличи осезаемо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 3 години

И... кво точно работят тези деца?

29

Анонимен

преди 3 години

Бе аз съм на 14-15 години съм сервирала в ресторант на вуйчо ми за 150 лв на месец на 7 дневна и на 10 часови смени. Децата лесно се експлоатират.

28

Анонимен

преди 3 години

Преди време се запознах с едно момиче, беше ученичка и ми се оплака, че не знае дали ще завърши защото редовно не ходи на училище защото трябва да работи. И когато я попитах защо, отговорът беше "Тате ни напусна, мама работи на минималната, а брат ми е в 4 клас и нямам избор!" Честито! Да там докарахме нещата, че 16 годишни да рискуват да останат без образование за да изхранват семействата си. Май не към 21, а уверено вървим към 19 век щом насърчаваме детския труд.Децата трябва да са в училище!

fallback