30

Анонимен

преди 3 години

И... кво точно работят тези деца?

29

Анонимен

преди 3 години

Бе аз съм на 14-15 години съм сервирала в ресторант на вуйчо ми за 150 лв на месец на 7 дневна и на 10 часови смени. Децата лесно се експлоатират.

28

Анонимен

преди 3 години

Преди време се запознах с едно момиче, беше ученичка и ми се оплака, че не знае дали ще завърши защото редовно не ходи на училище защото трябва да работи. И когато я попитах защо, отговорът беше "Тате ни напусна, мама работи на минималната, а брат ми е в 4 клас и нямам избор!" Честито! Да там докарахме нещата, че 16 годишни да рискуват да останат без образование за да изхранват семействата си. Май не към 21, а уверено вървим към 19 век щом насърчаваме детския труд.Децата трябва да са в училище!

27

Анонимен

преди 3 години

Според мен, едва ли някой може да каже колко са децата, които в наше време в България помагат в семейния бизнес.Изнесените в статията цифри вероятно се отнасят до статистика, изготвена въз основа на някаква база данни за непълнолетни, на които се плаща. Само че кой може да каже дали работодателите винаги отчитат на колко непълнолетни са плащали? Сигурно не са малко онези, които плащат на ръка.

26

Анонимен

преди 3 години

Не работят, а берат каквото им попадне.

25

Анонимен

преди 3 години

По каква методика ги броиха и установиха, че са 9 400?

24

Анонимен

преди 3 години

Международната общност не е изплашена. Международната общност може да създаде закони против детският труд обаче не й е кеф щото се възползва от евтиния детски труд. Кам го българският парламент и тлъс.тите депутати с 10 000 за заплата+бонуси+рушвети+продажба на държавата +++, кам го вожда отличник да нареди и да се погрижи за дечицата?

23

Анонимен

преди 3 години

Мечтата на бизнеса! Хващаме хлапета на 15, не ги осигуряваме защото са ученици, правим ги луди, защото не си знаят правата и накрая им хвърляме 200 лв и те си мислят, че са спечелили пари.

22

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 15Много правилно си отбелязал. И аз имам такива наблюдения - децата от заможните семейства имат по-сериозно отношение спрямо труда и парите. Това са деца на хора, които са се замогнали чрез труд, разумно харчене и добре обмислени вложения.Нямат правилно отношение към труда потомците на онези, които забогатяват от далавери, получават пари наготово без да са се старали за тях или на онези, които са бедни поради мързел или от глупост.

21

Анонимен

преди 3 години

До АнонименТочно. И без договор, защото формално се водило, че е на обучение.

20

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 21В какъв смисъл да те хване страх?Карали са ги да работят извънредно, но са им плащали малко ли?

19

Анонимен

преди 3 години

Когато беше на 17 една приятелка почна лятото като сервитьорка на морето. Такива неща разправяше после, че страх да те хване!

18

Караоши пенсионер

преди 3 години

По брой работещи бг пенсионери сме на челни места в света! дядото и внучето работят заедно щото средна бг класа няма ......

17

Анонимен

преди 3 години

По принцип няма нищо лошо да си изградят трудови навици, но тук така се злоупотребява с детския труд, че е просто страшно! Редовно децата работят без договори и я ум платят, я не или ако им платят е пълна подигравка. За условията на труд, да не говорим!

16

Анонимен

преди 3 години

Принудени са! От бедност, защото заплатите на родителите им (ако изобщо работят) не стигат за нищо. Бащата работи за 800, майката и тя и ако имат 2 деца как оцеляват с тези пари 4 човека?За това тийнейджърите се хващат лятото да помагат.

15

Някой си

преди 3 години

Хората вече не щат да работят в България, защото знаят, че за следващото поколение пенсионери, пенсии НЯМА да има. Системата няма да издържи , все това повтарят.

14

Lan

преди 3 години

Ако не се касае за труд, увреждащ здравето на децата или пречещ на образованието им, то тогава това е много добре!

13

Анонимен

преди 3 години

Щом на 14-15 години раждат-някои "деца", защо да не могат да работят, същите тези тъй наречени деца?Между другото познавам доста непълнолетни, които работят през лятото и те не са от бедни семейства, напротив. И по морето децата изкарват по някой лев и помагат на родителите си още от времето на соца. Не виждам нищо лошо в това.

12

Митко 19см

преди 3 години

Проблемът с детския труд, е че въпреки, че е толкова евтин стоките са пак скъпи. Защо трябва само чорбаджиите да печелят от детски труд, а ние крайните потребители не?

11

Жо

преди 3 години

Трудовата ме книжка започва 1965 година, когато бях МАЛОЛЕТЕН- на 15 години.Започнах работа през лятната ваканция на 4 часов работен ден като телеграфен раздавач към пощата в Китен. Заплатата ме беше 30 лв.На следващата година вече 16 годишен работех като НЕПЪЛНОЛЕТЕН на 8 часов работен ден и заплата 60 лв.Всичко това е записано в трудовата меи книжка.