Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Участието на Българската банка за развитие в увеличението на капитала на ПИБ с до 70% не е държавна помощ. Това посочиха министрите на финансите и на икономиката Владислав Горанов и Емил Караниколов на брифинг в Министерския съвет. 

Oще по темата
От резултатите от вчерашния аукцион оставаме с впечатление, че има заявен достатъчно частен интерес, което ни дава увереност да смятаме, че не сме в тази хипотеза, обясни Горанов.

Имаме уверението на ЕЦБ, че веднага можем да установим тясно сътрудничество по отношение на Банковия съюз, което е предусловие към членство в еврозоната.

Горанов каза, че ще подадем документи за чакалнята на еврозоната ERM ІІ, когато сме готови. Очакваме през юли положително решение на ЕЦБ по отношение на Банковия съюз.

Еврото не влиза с приемането на България в чакалнята на еврозоната, това е процес, който ще продължи по-дълго напред в годините, напомни Караниколов и посочи, че повече от 10 години никоя държава-членка не е имала такава възможност.

Това ще ни донесе по-добър кредитен рейтинг, по-голям интерес на инвеститорите и ще се ползваме от по-добре регламентирана и сигурна за инвеститорите банкова система, заяви още Караниколов.

Горанов посочи, че е убеден, че ББР ще реализира доходност с дела си в ПИБ и че цената на банковите активи у нас ще се повиши с влизането ни в Банковия съюз и в ERM ІІ.

В момента, в който се появи голям системен външен инвеститор, ББР би могла да излезе от тази инвестиция с един нелош положителен резултат, обясни финансовият министър.

Инвестицията на държавата не предполага промяна на профила на банката, а засилване на капиталовите й буфери.

Подробности четете на Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

Анонимен

преди 3 години

Българска Банка за т.нар. Развитие е държавна! Създадена е с основна и единствена идея да преразпределя финансови ресурси, постъпващи по евро програми и да подкрепя малки и средни предприятия! ББР не е инвеститор и няма вменени по закон функции да спасява кухи дружества! Докога...ще ни правите на *** господа...

68

Миро

преди 3 години

Абе няма никаква държавна помощ. Това са изисквания на ЕЦБ и сделката си е законна от всякъде

67

ГЪДЮ

преди 3 години

НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ДОПЛАТИ 60 МИЛИОНА ПЛЮС 160-ТЕ НА ДЪРЖАВАТА,НАЛИ ТАКА? АМИ АКО ТОЗИ НЯКОЙ СЕ ОКАЖЕ БОЖКОВ ИЛИ НЯКОЙ НЕГОВ ЧОВЕК??! ТОГАВА БОЖКОВ ЩЕ СТАНЕ ОРТАК НА ДЪРЖАВАТА,НАЛИ ТАКА?? НЕ СЕ ЗНАЕ КОЙ ЩЕ Е И МОЖЕ ДА Е ВСЕКИ С 60 МИЛИОНА В ДЖОБА.

fallback