Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

САЩ са сред водещите външнотърговски партньори на България, заяви премиерът Бойко Борисов, който разговаря по телефона със секретаря по търговията на САЩ Уилбър Рос.

Премиерът изтъкна осезателното задълбочаване на ползотворното сътрудничество между България и САЩ, особено след срещата му с американския президент Доналд Тръмп през ноември 2019 г. и провелия се в София в началото на настоящата година Стратегически диалог България-САЩ.

Министър-председателят изрази увереност, че като съюзници и стратегически партньори, България и САЩ ще продължат и занапред да надграждат взаимодействието си, както на широка двустранна основа, така и в рамките на НАТО и сътрудничеството ЕС-САЩ.

Премиерът Борисов обърна внимание на търговско-икономическите връзки и значението на американските инвеститори за България. Министър-председателят приветства нарастващата инициативност на американската страна за задълбочаването на бизнес контактите с българските компании.

Министър-председателят акцентира също върху сътрудничеството в енергийната сфера. Борисов беше категоричен, че водещ приоритет за българското правителство е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Министър-председателят напомни, че през 2019 г. Българя реализира за първи път доставки на втечнен природен газ за българския пазар - общо 500 млн. куб. метра, в това число и от САЩ на конкурентни цени.

Премиерът Борисов отбеляза напредъка по изграждането на интерконектора Гърция-България, който ще осигури възможност целият регион да получава алтернативни доставки на природен газ от различни източници, в това число от Каспийския регион. Борисов изтъкна, че в момента строителството върви с усилени темпове, като разчистеното трасе на българска територия е над 50 км., а на гръцка - над 15 км. Очаква се до две седмици гръцката компания АВАКС да докара в България и машина за автоматични заварки, с което значително ще се увеличи скоростта по изграждането на интерконектора. Производството и доставката на тръби също се извършва ритмично и над 70 км. от тръбите са доставени и се складират в три бази в България.

Министър-председателят Бойко Борисов обърна внимание, че в пълна синергия с интерконектора е проектът за изграждане на терминала за втечнен газ до Александруполис. Премиерът напомни, че в началото на настоящата година „Булгартрансгаз“ ЕАД сключи предварителен договор за закупуване на 20% дял от проектната компания, която ще изгражда терминала. Борисов изтъкна, че така страната ни има реално участие в реализирането на проекта и принос за възможността втечнен природен газ да бъде доставян от различни източници, включително от САЩ, Катар, Израел и др. Според премиера за важността на проекта е показателно и това, че Булгаргаз вече е резервирал количества природен газ за период от десет години.

В рамките на разговора премиерът Бойко Борисов отбеляза предизвикателствата, пред които светът е изправен заради кризата, породената от COVID-19. Министър-председателят акцентира върху навременните мерки, които страната ни предприе в борбата срещу заразата. Борисов благодари и за цялостната американска подкрепа в полза на усилията на България да се противопостави на разпространението на COVID-19. Изрази също така увереност, че тясното сътрудничество за справяне с пандемията и за възстановяването на икономиките след това ще генерира и нов импулс за стратегическия диалог между България и САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase