Снимка: Pixabay

Всяка шеста жалба на българи е за невърнати пари при анулирани самостоятелно направени резервации за пътувания и нощувки в страни от Европейския съюз (ЕС). Данните са на Европейски потребителски център (ЕПЦ) в София, предоставени на „Монитор“.

В центровете обикновено получават жалби за проблеми от страна на потребители за резервации извън България месец-два след като се е стигнало до тях. Причината е, че първо потребителите трябва да се обърнат към търговеца, хотела или авиокомпанията, които са използвали и смятат, че са ги ощетили. Ако не срещнат съдействие, може да се обърнат към ЕПЦ, коментира директорът на българския клон на организацията в София Соня Спасова. След обявяване на извънредното положение у нас хората масово решиха да откажат резервации в чужбина, направени преди кризата с епидемията.

Причината често е ситуацията в популярните дестинации, като Италия и Франция и затворените граници.
Най-често съветите към потребителите и търговците е да бъдат гъвкави чрез презаписване за следващ период или ваучери, каза Спасова.

Един от последните примери на успешно решен случай с помощта на мрежата от ЕПЦ се отнася за двама потребители – брат и сестра от България.

Те купуват туристически пакет - екскурзия с автобус в Испания и Италия, от австрийска туристическа агенция.
Пътуването е планирано отдавна, а потребителите плащат половината от сумата на стойност 400 евро в началото на месец февруари. С настъпването на пандемията двамата решават да се откажат от екскурзията, но търговецът иска да задържи платената сума като неустойка. С намесата на ЕПЦ България и колегите им в Австрия парите са възстановени.

„Броят на оплакванията от потребители, които не са получили парите си обратно след отмяна на резервацията, се увеличи значително в сравнение с предишни периоди”, каза директорът на отдел „Контрол на пазара” към Комисията за защита на потребителите (КЗП) Игнат Арсенов. Скокът в сигналите започва още през месец февруари, когато COVID-19 плъзва из Италия и продължава до днес.

Пикът на оплакванията у нас е регистриран през март, когато се въведе и извънредното положение. От комисията обаче нямат отчет, който да покаже точния им брой. Оплакванията на потребителите у нас са в две насоки – при пакетни и самостоятелни пътувания. Туристите, които са си резервирали организирана почивка, обикновено искат да развалят договора си и да получат парите си обратно. Туроператорите от друга страна не им отговарят своевременно или им предлагат да се възползват от туристически ваучер. Исканията на пътешествениците, които сами подготвят своето пътуване, пък са предявени към авиокомпаниите, тъй като заради пандемията повечето от тях приземиха флота си и не успяха да извършват плановите полети.

„Ако се избере опцията за връщане на парите, това ще се случи до 12 месеца от приключване на извънредното положение. Нашият съвет е потребителите внимателно да обмислят решението си. По-лесният вариант е да получат ваучер”, съветват от КЗП и посочват, че най-рано през късната есен на клиентите на туристическия бранш ще им бъдат възстановени парите от нереализирани екскурзии.

Междувременно с отварянето на заведения и хотели и наближаването на летния сезон Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва масирани проверки за нелоялни търговски практики, съобщи Игнат Арсенов.
Предвид създалата се пандемична ситуация в цял свят много от търговците занижиха цените на предлаганите услуги. Именно тук ще се включат и експертите на КЗП, които ще следят за лъжливи оферти. В подобни случаи нарушителите могат да отнесат глоба между 1000 до 30 000 лв., ако това е първото им провинение.

Акцент по време на инспекциите ще бъде поставен и върху категоризацията на местата за настаняване или заведенията – ще се инспектира дали те отговарят на броя звезди, които имат. При установено нарушение собственикът ще бъде санкциониран с 1000 до 3000 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase