Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

В ситуацията на пандемия от коронавирус български, италиански и испански учени започнаха нов проект за фин термометър, измерващ температурата на издишвания въздух като първи признак за настъпване на усложнения.

"Това е един експеримент, в който седи желание да се контролира издишания въздух при болните с астма. Инициатор на този проект е проф. Попов. В хода на инфекцията ние решихме дали не може по издишания въздух, неговата концентрация и параметри да наблюдаваме контактните лица на тези, които са хоспитализирани в болницата". Това каза за "България сутрин" изпълнителният директор на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров" проф. Татяна Червенякова.

Проучването е на проф. Тодор Попов и вече е направено в Испания и Италия.

Проф. Червенякова посочи, че логото на Българското дружество по инфекциозни болести (БДИБ) е "инфекционистите преди крачка от инфекцията", но по думите ѝ това невинаги се случва.

"Ние наблюдаваме и антителата, както и клетъчно-медирания имунитет. Всяко едно наблюдение има смисъл в тази ситуация, но какво ще ни помогне и какво не - не мога да отговоря. Надявам се, че ще можем да преценим риска при контактните пациенти и те ще могат да бъдат хоспитализирани и наблюдавани по-активно", подчерта още изп. директор на болница "Проф. Иван Киров" пред Bulgaria ON AIR.

Тя коментира и темата за някои дезинфектанти, които вече работят на основата на наночастици.

"Те ще могат да се поставят върху повърхности, където има медикаменти, а един фин слой да ги покрива и да не дава на вирусите да се размножават. Всяко такова начинание в тази обстановка е адмирирано", каза проф. Червенякова.

По думите ѝ, ако има нещо, което се развива с бурни темпове, това са противовирусните средства.

"Бяхме в същата ситуация, когато се разигра т.нар. свински грип през 2009 г.. Тогава математическите модели сбъркаха, не е толкова лесно да се прогнозира. Има 2 пътя на развитие - постепенно вирусът ще намалява и ще бъде изместен от други инфекции, които циркулират. А другата теза е, че той ще съществува, ще върви заедно с вируси, които са характерни за есенно-зимния сезон", посочи проф. Червенякова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 3 години

И ако този вирус остане с нас вечно с маски ли ще вървим? Вирусите и бактериите са предизвикателства за имунната система и ако тях ги няма няма да сме живи от най безобидното нещо ще умираме, тя отслабва.

18

Анонимен

преди 3 години

Те ще могат да се поставят върху повърхности, където има медикаменти, а един фин слой да ги покрива и да не дава на вирусите да се размножават. ---------Тази или не може да се изразява или будалка хората, но ев горното обяснение няма никаква логика.Прогнозите на подобни специалисти са от сорта "Или ше вАли или нема да вАли"

17

Анонимен

преди 3 години

Очакват ни все по *** решения на неграмотни корумпирани управници и все по *** статии.Темата отдавна е изчерпана. Сезонен грип.Всичко друго е пушилка за разпределяне на пари според начислени жертви и щети. Накрая ние ставаме донори или ако напишем жертви баце ще усвои още едни пари.За нас маски и мизерия.

fallback