Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Епидемията от коронавирус може да се завърне през есента, но в по-лека форма, каза проф. Николай Витанов, член на Националния оперативен щаб.

Според него сега сме в предпоследна фаза на разпространението на заразата, защото текущо е 20-40 случая.

Този сценарий е стабилен, следващият е между 0 и 20 с уговорката, ако мерките се спазват и няма дълги пасове, каза още проф. Витанов пред bTV.

Според него мерките са довели до спадане броя на инфектираните.

Oще по темата

За пълно излизане от епидемията специалистът поясни, че не се знае как ще се държи вирусът.

Зависи какво е поведението на COVID-19, два пъти е имало епидемия на такива вируси и те затихнаха от само себе си, но сега разпространението е много голямо, няколко милиона имаме, добави той.

Проф. Витанов заяви, че най-вече носенето на маски е пресякло лавинообразно разпространение на коронавируса, за това е спомогнало и поставянето под карантина на завърналите се от чужбина.

Той поясни, че ако COVID-19 се върне под лека форма през есента, може и да не се наложи такова масово затваряне в икономически план, ако има и ваксина, няма въобще да има затваряне на икономиката.

Мерките печелят време на химиците да създадат ваксина и лекарство, каза още Витанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 3 години

Платените професорчета са професори

35

Баи

преди 3 години

Експертно мнение на професор по механика от - бан нямащ хал хабер от вируси или медицина щом стигнахме дотам - да твьрди , че химиците ще сьздават ваксина а не микробиолозите значи сме тръгнали много на зле добре че рьководител на щаба не е фолк певица примерно или стюардеса

34

Анонимен

преди 3 години

Всъщност епидемията в България не се състоя, но не е късно и това да стане. Досега заразените в България идваха от чужбина и заразяваха евентуално някой около тях. Мерките на правителството не бяха адекватни на ситуацията - те не спряха вноса на вируса от чужбина, а това беше единственото, което трябваше да направят.

fallback