Габи Ешкенази. Снимка: архив, БГНЕС
fallback

"Много съм горд с българските си корени и очаквам да работим с Вас за укрепване на отношенията между нашите страни". Това написа в Тwitter новият външен министър на Израел Габи Ешкенази.

Той подчертава, че тази година България и Израел отбелязват 30 години от възстановяването на дипломатическите си отношения.

С тези думи Габи Ешкенази, който е потомък на еврейско семейство от Пловдив, отговори на поздрава на външния ни министър Екатерина Захариева.

"Като потомък на български евреи, спасени от Холокоста, Вие олицетворявате дълбоките исторически връзки между Израел и България като приятели и съюзници", посочва Захариева.

Oще по темата

Бившият шеф на Генщаба на Израел генерал Габи Ешкенази играе и главната роля във филма „Следващото поколение“, който разказва за подвига със спасяването на българските евреи, пише „24 часа“.

Много от сцените във филма са заснети в Пловдив, а други в – София, Пазарджик и Ихтиман.

„Знаеш ли, този народ е много по-различен от всичките велики нации, които дадоха на света толкова много. Това е обикновен народ, направил нещо много по-велико от останалите.“

Това казва ген. Ешкенази във финалната сцена на филма, заснета в кв. "Капана". Тогава той посещава и Бачковския манастир, за да поклони пред гробовете на Екзарх Стефан и патриарх Кирил, които изиграват решаваща роля за спасяването на евреите.

Бащата на първия дипломат - пловдивчанинът Йосиф Пепо Ешкенази по време на войната за независимост на Израел от 1948 – 1949 г.  командва отряд български евреи в състава на елитната бронирана част „Зверовете на Негев“.

„Българите“ стават известни освен с бойна слава и с висока военна доблест.
Синът му Габи Ешкенази постъпва в израелската армия през 1972 г. и се бие във войната Йом Кипур година по-късно.

Той също участва в операция “Ентебе” на 3-4 юли 1976 г., при която израелски командоси атакуваха отвлечен от палестински екстремисти самолет и взеха пътниците за заложници.

Ешкенази беше началник на Генщаба на армията по време на войната на Израел с Хамас в Газа през 2008-2009 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

Истината

преди 3 години

До АнонименНе знам кой ви е измамил или вие сам се измилсии лъжите си с които да наклеветевите невинни хора от Божия избран народ, както правят всички антисемити като управялвани от дявола врагове на Бога - нацисти, комунисти ислямисти и др. злодеи , ное добре да знаете че лъжата клеветата и набеждаването на невинен в престъпление са престъплния срещу истината,човечеството и личността и също дяволски дела- грехове срещу Господ и ще отговаряте за тях. И евреите винаги са жертвите, не злодеите!

67

Анонимен

преди 3 години

До Ф.С.В.Вие лъжете и клеветите невинни хора и то от Божия избран еврейски народ ,които единствено пазят Божия морлаен закон,даден чрез Мойсей за цялото човечество и според който всички ще бъдем съден.Като християнка вярваща в Месията на Израел - Божия Син Исус Христос ви предупреждавам че за всяка празна дума ще отговаряте в съдния ден,както и за делата.А всички нечествиви слуги на дявола-лъжци,клеветници крадци,убийци,расисти и др.злодеи-врагове на Бога ще бъдат вечно в ада, ако не се покаят.

66

Истина и правда

преди 3 години

До Анонимен Да Отричането на истината е лъжа, колко повече ако се отнася до доказано с много доказателства, свидетелства и жертви, престъпление срещу човечеството, истината правосъдието и мира като Холокоста - геноцидът над Божия избран еврейски народ извършен от управлявани от дявола- корумпиран, расисти,лъжци,крадци и убийци водени от масовия убиец психопат ислямски терорист антисемит Хитлер И само измамни нечестиви престъпни врагове на Бога като нацистите могат да отичат нагло истината!

fallback